In filmul „Sefi de cosmar”, Jennifer Aniston joaca rolul Juliei Harris, un medic stomatolog care face o pasiune bolnavicioasa pentru asistentul ei. Obisnuita sa isi conduca afacerea cu o mana de fier, Julia are impresia ca poate decide si destinul oamenilor din jur.
Obsesiva, independenta si extrem de hotarata, femeia intruchipeaza ideea sefei de cosmar, a acelei vipere nemiloase care iti amaraste zilele la birou si care iti bantuie cosmarurile. Dar cat de adevarata este aceasta imagine a femeii aflate intr-o pozitie de autoritate? Nu este ea doar o incarnare sexista a frustrarilor masculine?
Potrivit ultimelor cercetari in domeniul psihologiei sociale, se pare ca „sefa de cosmar” este cat se poate de reala. Un sondaj de opinie efectuat de „The British Association of Anger Management” a scos la iveala faptul ca 20% din femeile aflate in pozitii de autoritate isi abuzeaza verbal angajatii, informeaza DailyMail.
10% din ele au recunoscut ca dau constant vina pe subalterni atunci cand lucrurile nu merg cum trebuie. 90% din respondente au declarat ca au simtit ca nivelul de stres a crescut in ultimii ani.
Sociologii considera ca, de vina pentru aparitia fenomenului sefei de cosmar, este schimbarea rolurilor sociale ale celor doua sexe. Barbatii tind sa devina din ce in ce mai „domestici”, in timp ce femeile isi asuma responsabilitati masculine.
„Din cauza educatiei primite, femeile tind sa fie mai atente la detalii decat barbatii. Din acest motiv, ele sunt mai greu de multumit. Aceasta exigenta are potential dinamitand cand femeile sunt in pozitii de autoritate, si se reflecta in fenomenul sefei de cosmar”, a declarat Mike Fisher, directorul asociatiei.
Sociologii considera ca viziunea pe care o are societatea asupra femeii-sef este afectata de prejudecati sexiste si ca oamenii au tendita de a eticheta manifestarile agresive ale femeilor ca isterice.
„Oamenii sunt obisnuiti sa vada un barbat furios. Dar cand o femeie isi exteriorizeaza sentimentele intr-un mod asemanator, lumea reactioneaza diferit pentru ca suntem invatati sa vedem femeile ca pe niste exemple de moderatie„, a spus Fisher.
Cu toate acestea, cercetatorul recunoaste ca agresivitatea profesionala este din ce in ce mai raspandita in randul femeilor.
„Femeile se confrunta acum cu unele probleme specific masculine. Vorbim despre rolurile traditionale pe care le-au avut sexele de-a lungul timpului si care, acum, s-au inversat. Femeile trebuie sa gaseasca un mod de a infrunta aceste probleme, iar agresivitatea excesiva este cea mai practica solutie„, a declarat savantul.