Președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a declarat, vineri, că persoanelor condamnate penal ar trebui să li se interzică să deţină funcţii publice pentru anumit număr de ani, în funcţie de infracţiune, un proiect de lege urmând să fie depus în Parlament.
„Probabil că lucrul cel mai interesant pe care l-am făcut în întâmpinarea a ceea ce oamenii aşteaptă de la noi este această iniţiativă legislativă care să limiteze accesul la funcţia publică pentru persoanele condamnate penal. A fost o solicitare constantă în protestele care au avut loc, în februarie, în România.
Colegii noştri jurişti au preluat-o, au studiat deciziile Curţii Constituţionale, au studiat practica CEDO, au văzut care este limita între interesul public de a nu avea persoane cu calitate îndoielnică în funcţia publică şi dreptul individual de a fi ales.
Am organizat, luni, o dezbatere şi soluţia pe care colegii noştri au găsit-o şi pe care o vor înainta în proiect de lege este ca pentru mult mai multe dintre infracţiunile prevăzute de Codul Penal, în afară de sancţiunea penală, prevăzută de Codul Penal, să existe o sancţiune complementară pe care judecătorul să poată să o pronunţe şi prin care să interzică accesul la funcţia publică pentru un număr de ani, în funcţie de infracţiune. Acesta este proiectul de lege la care s-a lucrat destul de mult şi acum este în faza în care el să fie depus la Parlament în numele USR”, a declarat Nicuşor Dan.
Potrivit liderului USR, în acest moment, această sancţiune complementară este obligatorie pentru şapte infracţiuni, este opţională pentru alte 70 şi “nu este deloc pentru toate celelalte”.
“Colegii mei o să vină cu o propunere de modificare a Codului Penal, în care să includă această sancţiune complementară. Această lege nu poate să funcţioneze retroactiv”, a mai precizat Nicuşor Dan.
USR a organizat, la începutul acestei săptămâni, o consultare publică cu tema „Fără penali în funcţii publice”, scopul constând în transformarea în lege a "noului punct 8" din Proclamaţia de la Timişoara privind interdicţia de a ocupa funcţii publice, alese sau numite, pentru persoanele condamnate penal.