UPDATE 20.30: Aproximativ 1.000 de credincioşi din Timişoara, preoţi, dar şi Mitropolitul Banatului au participat, sâmbătă, la tradiţionalul pelerinaj de Florii, ţinând în mâini lalele, liliac sau ramuri verzi de salcie, potrivit Mediafax.
În jur de 1.000 de credincioşi şi preoţi au plecat, sâmbătă, spre Catedrala Mitropolitană din Timişoara din trei puncte diferite din oraş: Biserica din Piaţa Mocioni, Biserica din Piaţa Crucii şi Mitropolia Banatului. Aceştia au ţinut în mâini lalele, liliac, ramuri verzi de salcie, tablouri cu sfinţi, cruci şi au cântat “Cu noi este Dumnezeu”.
Credincioşii care au parcurs traseul Mitropolia Banatului – Catedrala Mitropolitană au fost însoţiţi şi de IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului. Participanţii la Pelerinajul Floriilor au poposit câteva minute în faţa catedralei, iar apoi au intrat în lăcaşul de cult, unde a avut loc o slujbă de liturghie oficiată de un sobor de preoţi. După slujbă, credincioşii şi preoţii au înconjurat catedrala mitropolitană.
19.48: Peste 2.000 de credincioși creștini-ortodocși, purtând flori și ramuri de salcie, au participat sâmbătă la procesiunea organizată la Buzău, în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, potrivit Agerpres.
Credincioșii au plecat din Parcul Crâng pe traseul Bd. Nicolae Bălcescu-Bd. Unirii-Str. Obor-Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului. Participanții au fost întâmpinați, în pridvorul Catedralei Arhiepiscopale, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a oficiat slujba de sfințire a icoanei praznicului și de binecuvântare a pelerinilor.
„Procesiunea ne dă posibilitatea să reflectăm la posibilitatea de a trăi în comuniune în Biserica pe care fiul lui Dumnezeu a întemeiat-o aici pe pământ prin sângele său pe Crucea Golgotei, procesiunea are un caracter de anamneză, de aducere aminte a pelerinajului sfânt și ne dă posibilitatea să conștientizăm condiția noastră de trecători, de pelerini prin această lume”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, în locașul de cult, Vecernia Floriilor, la final, în aghiasmatarul din curtea catedralei, fiind scoase spre închinare, alături de icoana Intrării Domnului în Ierusalim, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.
19.05: Peste 2.000 de persoane din Iași au luat parte, sâmbătă, la procesiunea organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei de Sărbătoarea Florilor, dedicată sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, potrivit Agerpres.
După ce au luat parte la slujba Vecerniei, oficiată la Biserica Bărboi de Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, creștinii de rit ortodox au mers în pelerinaj pe străzile din centrul municipiului. La manifestarea religioasă au fost prezenți 100 de preoți din cele trei protopopiate din județ.
Pe traseul care a început de la Biserica Bărboi pe strada Costache Negri, pelerinii au fost întâmpinați cu flori și crengi de salcâm de credincioșii care au fost la Biserica „Sfântul Sava", apoi procesiunea s-a îndreptat spre Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi" după care s-a oprit în fața Catedralei Mitropolitane. Aici, credincioșii au primit binecuvântarea mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Teofan.
Unul dintre cei mai cunoscuți preoți din România, Constantin Necula, consideră că tinerii nu ar mai fi „înhățați de balene albastre sau de lucruri de nimic”, dacă ar fi ajutați „să lupte cu frunzele de finic și să îl privească în ochi pe Iisus”.
În timpul procesiunii, credincioșii au adus cu ei ramuri de salcie și de flori spre sfințire în timpul oficierii Sfintei Liturghii. Icoanele și florile purtate în procesiune simbolizează lumina și virtuțile adunate în suflet în timpul postului. După oficierea ceremonialului religios, florile și ramurile sfințite sunt împărțite credincioșilor. Ei le duc acasă și se păstrează lângă icoane, pentru protecție și tămăduire. Înainte, la Pelerinajul Floriilor, participau împărații sau domnitorii. Astăzi, Pelerinajul Floriilor îi cheamă să participe pe toți creștinii.
18.02: Mii de oameni au participat, sâmbătă, la procesiunea ortodoxă de Florii, între Mânăstirea Radu Vodă şi Catedrala Patriarhală, potrivit Mediafax.
Pelerinajul a început la ora 16.00 la Mănăstirea Radu Vodă, după au fost săvârşite Vecernia şi slujba de sfinţire a stâlpărilor. Miile de pelerinii au mers pe bd. Mărăşeşti – bd. Dimitrie Cantemir – str. Bibescu Vodă – str. Şerban Vodă – Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou (Paraclis Patriarhal) – str. Principatele Unite – str. Ienăchiţă Văcărescu – str. Sfânta Ecaterina – Biserica „Sfânta Ecaterina” (paraclis universitar) – str. Bibescu Vodă – Colina Bucuriei – Catedrala Patriarhală. Pe drum au avut loc momente de rugăciune în faţa Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon – Nou şi a Bisericii Sfânta Ecaterina– Paraclis Universitar.
La pelerinaj au participat credincioşi din toate parohiile din Capitală şi Ilfov, precum şi clericii din cadrul protopopiatelor din Capitală şi din protopopiatele Ilfov Sud şi Nord.
La Botoșani s-au adunat peste 500 de persoane
Peste 500 de credincioși și peste 20 de preoți, printre care și protopopul Lucian Leonte, au participat, sâmbătă după-amiază, la tradiționala procesiune de Florii organizată în municipiul Botoșani. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Botoșani și a marcat momentul Intrării Domnului în Ierusalim, potrivit Agerpres.
Credincioșii s-au adunat la Biserica Sfinții Voievozi, unde a avut loc o slujbă religioasă, după care au mers în pelerinaj la mai multe biserici din zona centrală a municipiului Botoșani. Participanții la procesiune au cântat și au purtat în mâini ramuri de salcie, busuioc sau flori.
Pelerinajul s-a încheiat cu o slujbă de sfințire a icoanei mari a Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim.
16.17: A început procesiunea de Florii, potrivit Digi24.
Mai multe străzi din Capitală vor fi închise traficului, sâmbătă, între orele 16.00 și 18.00, pentru procesiunea ortodoxă de Florii.
Procesiunea religioasă va avea loc pe traseul Mănăstirea Radu Vodă, bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, Calea Şerban Vodă, Catedrala Metropolitană Sfântul Spiridon Nou, strada Principatelor Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina, strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei, Catedrala Patriarhală, informează News.ro.
Astfel, în timpul procesiunii, între orele 16.00 şi 18.00, traficul va fi închis pe strada Radu Vodă, bulevardul Mărăşeşti (între bulevardul Dimitrie Cantemir şi Pod Mărăşeşti), bulevardul Dimitrie Cantemir (între bulevardul Mărăşeşti şi strada Bibescu Vodă, pe sensul de mers spre Pasajul Unirea), strada Bibescu Vodă, Calea Şerban Vodă, strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu şi strada Sfânta Ecaterina.