UPDATE: Andrei Blaier va fi înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu Catolic.
Regizorul şi scenaristul Andrei Blaier a murit, joi dimineaţă, la locuinţa sa, după o suferinţă grea. Avea 78 de ani.Nefericitul eveniment s-a produs la numai câteva zile după ce Alexandru Tocilescu s-a stins, în urma unei supradoze de medicamente pentru inimă.
Vezi ce spun depre Andrei Blaier cei care l-au cunoscut:
Florina Cercel: „Eu ca actriţă simt o pierdere şi mă simt mai singură în filmul românesc, după „plecarea” lui Andrei Blaier.
Florin Călinescu: „Andrei Blaier era un om minunat, atât pe platou, cât şi în afara lui. Din păcate pentru noi, din fericire pentru el, se întâlneşte cu Gigi (Gheorghe Dinică), Ilarion (Ciobanu), bunii lui prieteni. A murit de tristeţe şi de supărare. Se duce lumea asta toată”, a declarat Călinescu pentru Mediafax.
Irina Margareta Nistor: „Filmul „Ilustrate cu flori de câmp” este cel mai important lungmetraj al cineastului, fiind totodată un „432” (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, al lui Cristian Mungiu), avant la lettre. Acest film pune problema avortului într-o societate în care acest lucru era interzis. Andrei Blaier a reuşit să se strecoare foarte abil prin cenzura vremii. Nu era doar un regizor valoros ci şi pasionat de film. Era un bun profesor, era drăguţ, iar studenţii îl iubeau”, a declarat criticul de film pentru Mediafax.
Dan Condurache: „Din păcate, în ultimii 15 ani, ne-am văzut mai rar. Dar elne urmărea de la distanţă. Ne dădeam seama că ne urmăreşte, ne sfătuieşte”, a explicat Dan Condurache pentru Mediafax.
Ileana Stana Ionescu: „Să fie odihnit! Nu ştiu ce să văp spun. A făcut multe lucruri frumoase şi bune pentru noi, de care o să ne amintim cât o să fim în viaţă”, a declarat actriţa pentru Mediafax.
Mircea Albulescu: „Este un sfârşit de toamnă urât pentru noi. Ne pleacă regizorii. Acum câteva zile, Toca (Alezandru Tocilescu), iată că acum Andrei Blaier, acum ceva timp, Liviu Ciulei” Albulescu a povestit pentru Realitatea.net, că îl leagă de Andrei Blaier faptul că au avut „aceeaşi şcoală generală, acelaşi liceu, ne-am văzut şi pe platourile de filmare şi locuim în acelaşi cartier, ne-am văzut la un pahar de vin, nu ca să bem, ci ca să vorbim. Încă mai avea planuri, încă se mai visa în spatele camerei de filmat. Dumnezeu să-l odihnească”
Scenaristul s-a născut la 15 mai 1933, în Bucureşti. A absolvit cursurile Insitutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1956.A regizat numeroase filme şi seriale de televiziune.”Dimineţile unui băiat cuminte” (1967), „Cireşarii” (serial TV, 1972), „Ilustrate cu flori de câmp” (1975), „Prin cenuşa imperiului” (1976), „Lumini şi umbre” (film TV, 1979 – 1982), „Fapt divers” (1984), „Vacanţa cea mare” (1988), „Divorţ din dragoste” (1991), „Crucea de piatră” (1993), „Terente – regele bălţilor” (1995), „Dulcea saună a morţii” (2003) sunt cele mai cunoscute opere ale sale.
A fost şi scenarist pentru”Ora H” (1956), „Ilustrate cu flori de câmp” (1975) şi „Vacanţa cea mare” (1988).
Pentru „Ilustrate cu flori de cîmp”, considerat de critica de specialitate drept un „film surprinzător, original”, Blaier a primit premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).