De Ziua Naţională, Ponta promite război total şi răzbunare cu sprijin juridic, după tipicul stalinist, iar Antonescu vorbeşte despre unitatea României, ca şi cum cineva s-ar pregăti să o agreseze. La 22 de ani de la căderea regimului Ceauşescu şi la 93 de la unirea cu Transilvania, România îşi păstrează politica bizară a autosabotării şi incapacitatea de a furniza lideri politici de anvergură.
Cu lideri slabi sau corupţi, cu o economie necompetitivă şi cu bani care o ajută să supravieţuiască doar de azi pe mâine, România nu-şi face de ziua ei niciodată nici bilanţul, nici planul de viitor. Nici n-ar avea cum, fiindcă taberele politice au istorii diferite şi planuri diferite. Pentru liderul PSD, Victor Ponta, nu are nici o importanţă trecutul socialist al României sub Nicolae Ceauşescu, iar pentru preşedintele PNL, Crin Antonescu, este lipsit de relevanţă faptul că Ion Iliescu a dat jos în 1989 o dictatură naţionalistă şi a înlocuit-o cu o conducere prosovietică, sacrificând în acest scop peste o mie de oameni. Pentru amândoi Ion Iliescu „este corect de la cap la coadă”, după cum s-a exprimat recent Antonescu.
Viitorul este însă chiar mai nebulos decât trecutul, fiindcă socialiştii şi liberalii nu înţeleg că România, la fel ca întreaga Europă, se pregăteşte de recesiune. Ponta&Antonescu vor cu orice preţ măriri de salarii şi pensii. Pe mâinile lor ar urma să intre ţara în 2012, când sunt alegeri parlamentare, sau în 2014, când urmează cele prezidenţiale. Nici PSD, nici PNL şi cu atât mai puţin PDL nu au găsit oameni cu o inteligenţă politică mai substanţială, cu viziune, cu charismă.
După Ion Iliescu, fostul ideolog al Partidului Comunist Român, care a ştiut să folosească propaganda şi aparatul de stat în favoarea sa, ca în vremurile bune ale vechiului regim, şi după Traian Băsescu, un fost comandant de navă cu un instinct special de supravieţuire, care şi-a descoperit charisma abia după ce a ajuns preşedinte în România, n-au mai apărut animale politice pursânge. Diferenţa dintre cei doi e mare şi porneşte de la faptul că Iliescu a învăţat politica de la primul său mentor adevărat, Nicolae Ceauşescu, şi a avut timp să o exerseze înainte să-l trădeze, în vreme ce Băsescu se bazează mai mult pe simţuri şi pe informaţii.
Efectele sunt în cele din urmă aceleaşi, pentru că amândoi au ştiut cum să-şi măcelărească adversarul, doar că Ion Iliescu a lăsat mult sânge la locul faptei, în vreme ce Traian Băsescu a folosit instrumente inteligente şi nu a lăsat urme. Nici unul, nici altul nu au urmaşi, deşi Iliescu l-a pregătit ani de zile pe Adrian Năstase pentru a prelua conducerea României, fără să-şi dea seama de lăcomia sa, care, în cele din urmă, l-a scos din ecuaţie.
Traian Băsescu nu a avut timp să-şi crească un favorit fiindcă viaţa lui politică nu a fost programată, ci a venit spontan peste el, iar acum încearcă să găsească pe cineva, dar nici unul dintre favoriţii lui nu are nici suficient simţ politic, nici destulă energie pentru a se ocupa 20 de ore pe zi de acelaşi lucru şi nici priză la public. Preşedintele i-a aruncat în luptă pe potenţialii lui urmaşi, dar în afară de Monica Macovei nici unul nu ştie să se bată. Pentru el, Macovei nu este o soluţie câtă vreme se rezumă la o singură temă – corupţia.
Aşa că Traian Băsescu are în continuare nevoie de cineva care să păstreze ţara pe traiectoria occidentală, iar cu Ponta&Antonescu nu există această siguranţă, cum nu există siguranţa că acest cuplu va menţine procuratura anticorupţie în parametrii de lucru, mai cu seamă că liderul PSD tocmai a promis răzbunare politică prin justiţie, explicând că, după ce va câştiga alegerile cu USL, îi va „băga la închisoare” pe actualii guvernanţi. Pentru Ponta&Antonescu 1 Decembrie 2011 va fi ultima zi naţională pe care Traian Băsescu o va sărbători ca şef de stat. Ceea ce nu ştiu cei doi este că pentru ei ar putea fi ultima dată când vorbesc de 1 Decembrie ca lideri de partid, fiindcă, după ce au renunţat gratuit la şefia Senatului şi au cerut mărirea pensiilor în pragul celei mai mari recesiuni economice de după al doilea război mondial, tot mai mulţi oameni vor avea dubii în ceea ce-i priveşte.
România are nevoie de altfel de lideri, mai culţi, mai reţinuţi, cu apucături mai aristocrate, nu neapărat ca Prinţul Charles, care şi-a descoperit descendenţa din Vlad Ţepeş şi pe care îl ironizează Daily Mail că se pregăteşte să preia coroana României, dar măcar de anvergura lui Traian Băsescu.