Manuel Bauer a fost un neo-nazist implicat în activităţile paramilitare de extremă-dreapta şi vinovat de numeroase atacuri împotriva străinilor şi imigranţilor din Germania. Deşi a părăsit extremismul de dreapta, încă poate să ofere o imagine clară asupra fenomenului şi declară că autorităţile au subestimat capacitatea distructivă a neo-nazismului, relatează Der Spiegel.
A fost salvat de turci
Doi turci l-au salvat de la moarte. Manuel Bauer se afla în închisoarea din Leipzig, iar neo-naziştii au avut impresia că încearcă să întoarcă spatele extremismului de dreapta. După puţin timp, a fost atacat în curtea închisorii de câţiva membri ai extremei-dreapta, care au început să-l bată cu sălbăticie. În acel moment, doi prizonieri turci i-au sărit în ajutor şi i-au salvat viaţa.
Neo-nazismul a luat amploare după reunificare
Manuel Bauer a fost, timp de cinci ani, un neo-nazist declarat. Era o namilă de om, ras pe cap, care a fost implicat în incendierea unui stand alimentar aparţinând unor turci şi care era recunoscut pentru comportamentul său violent.
„Cariera” de skinhead, aşa cum sunt denumiţi neo-naziştii, a început la vârsta de 11 ani. S-a împrietenit cu un grup de colegi care îl adorau pe Hitler şi care îi terorizau pe copiii străini din curtea şcolii. Aceste lucruri se întâmplau la scurt timp după reunificarea Germaniei, iar extremismul de dreapta, care rămăsese ascuns în timpul comunismului, putea ieşi brusc la iveală. În Germania de Est, extremiştii au început să ia legătura unii cu alţii şi să se unească în grupuri şi organizaţii. Iniţial, erau dezorganizaţi şi informali, fiind vizibili pentru forţele de ordine.
Bauer a devenit membru al unui astfel de grup. La început era un simplu „soldat”, după care a avansat până a devenit unul dintre lideri.
Credeam că sunt un erou
Manuel Bauer a devenit liderul unui grup numit „Grupul Paramilitar de Răzbunare” şi a fondat un al doilea grup, numit „Asociaţia Luptătorilor Arieni”. „M-am considerat un erou, însă nu eram decât un imbecil”, a declarat Bauer.
„Mişcarea”, aşa cum denumeşte Bauer extremismul de dreapta, i-a oferit o casă. „Mă simţeam liber şi acceptat. Tovarăşii mi-au dat putere, pe care am transformat-o în violenţă”. Încurajat de alcool şi muzică rock cu specific extremist, Bauer conducea prin Saxonia şi ataca străinii. Hainele pătate cu sânge erau purtate ca nişte trofee.
În România există tabere neo-naziste de antrenament!
După ce a intrat în armată în 1997, Bauer a învăţat să mânuiască armele, împărtăşid, ulterior, cunoştinţele sale într-o tabără neo-nazistă de antrenament, dintr-un oraş din nordul Cehiei. Timp de un an, el i-a învăţat pe militanţii extremişti cum să tragă cu puşca şi cum să fabrice o bombă, implicându-i în ample exerciţii de supravieţuire. El a declarat că tabăra sa este departe de a fi o excepţie, existând tabere asemănătoare în Ungaria, Polonia, Rusia şi România. Modelul lor este reprezentat de taberele „Tineretului Patriotic German”, o grupare extremistă care i-a antrenat pe tineri din punct de vedere militar şi ideologic, până în momentul in care a fost interzisă în anul 2009.
Sprijin din partea sponsorilor
Bauer a trăit din ajutor social, însă a reuşit să câştige câţiva bani în plus prin intermediul activităţilor extremiste. El a devenit membru al unei ample grupări de extremă-dreapta, numită „Organizaţia de Ajutor pentru Prizonierii Politici şi Familiile Lor”. Gruparea oferea neo-naziştilor asistenţă atât în timpul executării pedepselor cu închisoarea, cât şi după eliberare, până a fost interzisă în luna septembrie 2011.
Un partid politic se ocupa de furnizarea armelor
Extrema dreaptă din Germania s-a bucurat de sprijinul unor sponsori. O companie producătoare de bere „le-a finanţat războiul politic timp de ani de zile” şi le-a furnizat cantităţi impresionante de alcool. Însă doar cei care aveau vechime în organizaţiile extremiste aveau acces la arme. Bauer a declarat că Partidul Naţional Democrat German (NPD) de extremă-dreapta i-a ajutat să facă rost de arme. În perioada respectivă, armele erau fabricate în estul Europei.
Relaţiile dintre grupările extremiste paramilitare şi NPD era profundă. „NPD este compania, iar grupările paramilitare sunt angajaţii”, a declarat Bauer, care nu a făcut niciodată parte din NPD, însă cunoaşte multe grupuri asociate cu acest partid care excelează în păcălirea autorităţilor cu ajutorul unor tactici diversioniste.
Neo-nazismul, foarte bine organizat
„Statul a subestimat extremismul de dreapta şi s-a concentrat mai mult asupra extremismului de stânga şi a scenei anti-fasciste”, spune Bauer. „Dar dreapta este mult mai bine organizată şi structurată decât stânga şi are o strategie clară„. Pentru a induce autorităţile în eroare, extremiştii crează identităţi fictive. Statul nu ştie exact câte grupări paramilitare există şi nici nu cunoaşte numărul extremiştilor care operează pe teritoriul german. „Există câţiva neo-nazişti ale căror nume sunt cunoscute de către autorităţi, dar de care nu s-a mai auzit nimic de câţiva ani”, a declarat Bauer. „Aceştia operează din umbră”.
O campanie nebună
„Modul în care privesc lumea s-a schimbat în urmă cu opt ani, însă doar după trei ani am reuşit să părăsesc scena extremismului de dreapta”, a declarat Manuel Bauer. El se consideră, acum, un Social Democrat convins, referinduse la principalul partid de centru din Germania.
Cercul său de prieteni include persoane pe care le-a vânat în trecut: evrei, lezbiene şi imigranţi. „Sunt norocos că am, astăzi, asemenea prieteni”. Cu toţii îi cunosc trecutul şi ştiu că a existat o recompensă de 10.000 de euro pe capul său din partea extremiştilor de dreapta. Chiar şi acum există o „campanie nebună” împotriva lui pe forumurile extremiste de pe internet.
În prezent, Bauer locuieşte în sudul Germaniei şi îi ajută pe neo-nazişti să părăsească rândurile grupărilor extremiste, aşa cum a fost ajutat şi el de către grupul EXIT din Berlin. „Fără acei oameni, nu aş fi reuşit. Ei mi-au arătat că, indiferent ce s-ar întâmpla, nu mă vor abandona niciodată”.
Poate fi iertat?
Bauer a declarat, cu mândrie, că cinci tineri neo-nazişti încearcă să-l imite şi să părăsească scena extremismului de dreapta. Manuel Bauer are un dosar încărcat: atac, bătaie, extorcare, crearea unor grupuri neconstituţionale, vandalism şi pagube materiale. A fost închis timp de doi ani şi zece luni. După ce a fost eliberat, el a încercat să ia legătura cu unii dintre cei pe care îi atacase în trecut. Mulţi l-au respins cu brutalitate, iar alţii i-au ascultat scuzele, dar nu le-au acceptat. Puţini au fost cei care au fost dispuşi să-l ierte.