Jocurile violente au fost întotdeauna bănuite că afectează creierul pasionaţilor, însă profesorul neurolog Baroness Greenfield de la Universitatea Oxford a demonstrat în mod ştiinţific că acest lucru este cât se poate de adevărat, relatează Daily Mail.
„Ecranul provoacă o mare excitaţie care, în timp, activează starea de dependenţă„, a declarat Greenfield luna trecută, acuzând producătorii de jocuri că fabrică produse care cauzează demenţă în rândul tinerilor. „Acest lucru duce la dependenţa de activităţi pe calculator”.
Diferenţele dintre activitatea cerebrală a tinerilor care au jucat jocuri pe calculator şi a celor care nu au jucat astfel de jocuri au devenit vizibile după doar o săptămână.
În cadrul întâlnirii anuale a Societăţii de Radiologie din America de Nord, au fost prezentate rezultatele scanărilor cerebrale de tip RMN prin care au fost analizate efectele jocurilor violente pe calculator asupra activităţii cerebrale.
Studiul a fost realizat pe 22 de persoane şi a utilizat rezonanţa magnetică, teste psihologice verbale şi teste numerice. Un grup de persoane a jucat jocuri violente câte 10 ore pe zi, timp de o săptămână, în timp ce al doilea grup nu a jucat nici un joc pe calculator în această perioadă.
După o săptămână, „gamerii” au demonstrat o activitate cerebrală mai scăzută în anumite regiuni ale creierului.
Doctorul Yang Wang, asistent de cercetare în Departamentul de Radiologie şi Ştiinţe Imagistice de la Şcoala de Medicină a Universităţii Indiana din SUA, a declarat pentru Medical News Today: „După o săptămână în care subiecţii au jucat jocuri violente, anumite zone cerebrale frontale au înegistrat o activitate scăzută. Acele regiuni cerebrale sunt resposabile cu inhibarea comportamentului agresiv şi controlul emoţiilor„.
Există, însă, şi veşti bune pentru cei care renunţă la jocurile pe calculator: efectele nocive tind să scadă în intensitate după o săptămână.