Echipajele de salvatori pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie, în premieră naţională în cazul accidentelor rutiere care necesită descarcerare, un sistem informatic mobil cu o bază de date tehnice referitoare la 20.000 de modele de autovehicule.
„Acest sistem informatic de asistare decizională permite identificarea rapidă de către echipa de descarcerare a acelor elemente de structură care pot pune în pericol viaţa victimelor sau a salvatorilor, dar, totodată, acele elemente care pot pot fi îndepărtate rapid pentru extragerea în cât mai scurt timp a victimelor,” a spus dr. Hadrian Borcea, şef Unitate de Primiri Urgenţe (UPU), de la Spitalul Clinic Judeţean Bihor.
Cum funcţionează sistemul
Borcea a prezentat sistemul informatic mobil de asistare decizională, în fapt un minilaptop cu folosire prin atingere, chiar şi cu mănuşă de protecţie şi care conţine o bază de date cu toate modelele şi structurile vehiculelor existente în uzul civil, 20.000 de modele, inclusiv microbuze ori camioane, fabricate după anul 1970 în Europa şi SUA.
Baza de date poate fi actualizată tot la trei luni şi oferă informaţii detaliate despre structura fiecărui vehicul, cu zonele periculoase, într-un cod de culori, imagini detaliate referitoare la caroseria şi structura de rezistenţă a vehiculului, capsulele de tensionare a centurilor, senzorii pentru air-bag-uri, elementele de ranforsare, zone care fie sunt foarte dificil de tăiat în caz de urgenţă, fie prezintă pericol de explozie (capsulele ori becurile cu xenon). Sunt prefigurate şi locurile în care se află clapetele pentru capotă sau portbagaj.
„Cert este că această bază de date îndeplineşte două funcţii importante: minimalizează timpul de extracţie a victimelor, în condiţiile creşterii securităţii servantului, a celui care efectuează operaţia de salvare”, a spus inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana, generalul Ioan Baş. Sistemul informatic mobil pentru descarcerare a însemnat achiziţionarea unui program (Crash Recovery System – baza de de date) şi a şase tablete PC (minilaptopuri), care vor fi destinate Dispeceratului ISU Crişana, din Oradea, pe o maşină de intervenţie în municipiu, iar celelalte în judeţ, la unităţile din Aleşd, Marghita, Salonta, Beiuş. Un astfel de sistem mai funcţionează în Olanda şi în Ungaria, unde specialiştii bihoreni au avut ocazia să-l vadă. Sistemul informatic a fost obiectul proiectului „Ora de Aur”, în valoare de 10.000 de euro, proiect implementat de Asociaţia SARTISS în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor şi a fost finanţat de Grupul Rompetrol prin intermediul programului „Împreună pentru Fiecare”. În proiect au mai fost instruiţi 120 de membri ai echipajelor de descarcerare SMURD Bihor şi personalul operativ din cadrul dispeceratului ISU Crişana.