Ieri, guvernul britanic a anunţat că restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari se prelungesc până la sfârşitul lui 2013, pe fondul rezultatelor raportului Comitetului de Consiliere privind Migraţia (Migration Advisory Committee).
Conform raportului din 4 noiembrie, ridicarea restricţiilor actuale ar conduce la creşterea numărului de români şi bulgari care vin la muncă în Marea Britanie. Acest lucru ar fi valabil în special în sectoarele unde se caută forţă de muncă necalificată şi unde există un risc mai mare ca muncitorii rezidenţi şi salariile să fie afectate.
(Descărcaţi raportul Comitetului de Consiliere privind Migraţia din partea laterală).
În această dimineaţă, tabloidul britanic Daily Mail titrează, în ediţia electronică: „Interdicţiile pentru muncitorii români şi bulgari vor fi ridicate în doi ani… când Europa ne va spune că trebuie”.
„Restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari vor fi extinse încă doi ani, apoi ridicate, la ordinele Uniunii Europene. Pentru ca britanicii să-şi găsească mai uşor de lucru, miniştrii au hotărât să păstreze regulile stricte pentru migranţii din cele două state foste comuniste”, scrie Daily Mail.
De altfel, ministrul Imigraţiei, Damian Green, a declarat că vrea să evite „impactul negativ pe care l-ar avea o altă lege asupra forţei de muncă locale, la acest moment”.
„Cu 2,5 milioane de şomeri, ar fi absurd să deschidem graniţele să ne vină şi mai mulţi muncitori necalificaţi”, a subliniat şi preşedintele Migration Watch, Sir Andrew Green.
Săptămâna trecută, rata şomajului a atins nivelul maxim din ultimii 17 ani în Marea Britanie, cu 2,62 milioane de oameni fără locuri de muncă, iar numărul străinilor cărora le-a expirat viza, deci muncesc ilegal, este estimat de autorităţi la cel puţin 181.000.
În prezent, permisul de muncă pentru Marea Britanie poate fi obţinut numai când solicitantul are deja o ofertă concretă pentru un loc de muncă, într-un sector care necesită o anumită calificare şi pentru care angajatorul nu a putut găsi un ocupant potrivit printre rezidenţi.