Cercetătorii au descoperit o substanţă cerebrală care joacă un rol cheie pentru apariţia stării de somnolenţă şi pentru menţinerea stării de veghe. Nopţile de insomnie ar putea deveni nişte amintiri neplăcute, relatează Daily Mail.
O cantitate prea mică din substanţa respectivă provoacă adormirea neintenţionată, în timp ce o cantitate prea mare crează insomnii.
57% dintre români dorm mai puţin de 7 ore pe noapte, conform unui sondaj realizat de revista Reader’s Digest, cu mult sub durata tradiţională de 8 ore care este recomandată de majoritatea medicilor. De multe ori, medicamentele care tratează insomniile nu rezolva problemele pacienţilor, ci provoacă efecte secundare, precum ameţeala sau chiar dependenţa.
Un studiu recent a demonstrat că persoanele care iau pastile pentru somn sunt cu 36% mai vulnerabile în faţa decesului prematur decât celelalte.
Într-un alt studiu recent, un grup de cercetători americani au studiat o enzimă cerebrală numită kinaza calciu, care are un rol crucial în apariţia stării de somn. Şoarecii de laborator, care au primit un medicament ce împiedică enzima să acţioneze în creier, au dormit mai mult. În mod încurajator, dozele utilizate au fost minime, conform studiului publicat în Jurnalul de Neuroştiinţe.
Cercetătorul Subimal Datta de la Universitatea Boston din SUA a declarat: „Scopul principal al cercetării mele este înţelegerea profundă a modului în care somnul este reglementat la nivel celular, ceea ce ar putea duce la descoperirea cauzelor apariţiei insomniei şi la tratarea oamenilor în legătură cu tulburările de somn. Tratamentele din prezent nu dau rezultatele dorite şi vin la pachet cu efecte secundare.”
De asemenea, conform specialiştilor, lipsa somnului este strâns legată de o serie de probleme de sănătate, de la bolile de inimă şi pierderile de memorie la diabet zaharat.