7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialCinci ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă restantă pentru Severin Tcaciuc

Cinci ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă restantă pentru Severin Tcaciuc

Afaceristul sucevean, plecat în Austria imediat după ce a fost pus în libertate, cere comasarea pedepselor pe care nu le-a executat. Judecătoria Suceava a decis amânarea termenului de judecată până pe 23 ianuarie 2012 n în cazul în care Severin Tcaciuc va intra în ţară va fi automat arestat şi trimis în penitenciar.

Afaceristul sucevean Severin Tcaciuc a cerut la Judecătoria Suceava, comasarea unor pedepse cu închisoarea pe care instanţele româneşti le-au pronunţat împotriva sa. Este vorba despre o pedeapsă de trei ani şi şase luni de la judecătoria Miercurea Ciuc şi una de doi ani de închisoare de la Judecătoria Suceava, ambele rămase definitive şi pentru care s-au emis mandate de executare.
Severin Tcaciuc, afaceristul sucevean acuzat de multiple acte de evaziune fiscală, a beneficiat, la începutul acestui an de o oarecare clemenţă din partea justiţiei, fiind pus în libertate în luna februarie, imediat după aceea Tcaciuc părăsind ţara, cu destinaţia Austria.

După aceea, instanţele româneşti au tras concluzia că Severin Tcaciuc ar mai fi trebui să execute nişte ani de puşcărie şi au anunţat structurile poliţieneşti pentru a-l recupera şi a-l reintroduce în penitenciarul din Botoşani.

Zilele trecute, afaceristul sucevean a depus la Judecătoria Suceava o cerere de contopire a două mandate de executare a unor pedepse emise de judecătoria Miercurea Ciuc şi Judecătoria Suceava. El s-a bazat în demersul său pe faptul că iniţial, Judecătoria Botoşani a decis contopirea condamnărilor sale. Ulterior, printr-o nouă hotărâre, cele două condamnări au fost excluse de la contopire, fiindcă nu au făcut obiectul extrădării lui Severin Tcaciuc din Austria, în luna august a anului 2009.

În această situaţie, cele două condamnări, de trei ani şi şase luni, respectiv doi ani, au rămas neexecutate. Demersul lui Severin Tcaciuc adresat judecătoriei Suceava vizează contopirea celor două pedepse pentru ca să se deducă din pedeapsa rezultantă ce ar mai trebui să execute, în cazul în care se va aproba contopirea celor două pedepse. Dacă această solicitare va fi aprobată, se va trimite către autorităţile austriece un nou mandat care va stabili noua pedeapsă pe care suceveanul o mai are de executat.

Dacă cele două pedepse nu vor fi contopite, vor trebui executate de către Severin Tcaciuc.
Afaceristul sucevean poate reintra în România doar dacă îşi asumă riscul de a fi din nou încarcerat. Pentru că intrarea în ţară este considerată renunţare tacită la principiul specialităţii extrădării, în momentul în care ar fi identificat pe teritoriul României, el va trebui să fie reţinut şi introdus în penitenciar.

Bâlbele Justiţiei în războiul cu Severin Tcaciuc

La scurt timp după ce Severin Tcaciuc a fost pus în libertate, în primele zile ale lunii februarie a.c., pe numele său, Judecătoria Suceava a emis un mandat de executare a unei pedepse de doi ani de închisoare, sentinţă rămasă definitivă din anul 2004 prin care omul de afaceri sucevean a fost condamnat pentru instigare la evaziune fiscală şi infracţiunea de folosire cu rea credinţă ale bunurilor sau creditului societăţii comerciale.

Reprezentanţii instanţei sucevene au explicat atunci că Severin Tcaciuc a fost extrădat din Austria în luna august a anului 2009 doar pentru un singur mandat din cele două emise de Judecătoria Suceava, cel de-al doilea trebuind să fie de asemenea pus în executare.

Imediat după ce a fost liberat din penitenciar, la începutul lunii februarie a.c., Severin Tcaciuc a părăsit ţara, plecând în Austria, unde îl aştepta familia.

Legea 302/2004 stabileşte modul în care se procedează în cazul extrădării. Pentru că statul român nu a obţinut de la statul austriac extrădarea pentru cel de-al doilea mandat, emis în anul 2004, Severin Tcaciuc nu a executat decât mandatul ce a stat la baza extrădării.

Potrivit prevederilor legii amintite, dacă Severin Tcaciuc ar fi rămas în ţară timp de 45 de zile, nimeni nu ar fi bătut la uşa lui în acest interval ca să îi pună în vedere că mai are încă o pedeapsă de executat. După acest termen, ar fi urmat reţinerea şi reîncarcerarea sa. Acelaşi lucru s-ar întâmpla dacă Tcaciuc va dori să se reîntoarcă în ţară. Pe numele lui Tcaciuc, Poliţia Română, în colaborare cu Interpol au trebuit să reia procedura de dare în urmărire generală internaţională şi să se reia procedura cu statul austriac sau cu alt stat în care afaceristul sucevean va fi identificat, în vederea extrădării, pentru ispăşirea acestor noi pedepse privative de libertate. IPJ Suceava a anunţat că împotriva afaceristului s-a luat măsura de dare în urmărire naţională în vederea punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepselor cu închisoarea nepuse în aplicare şi au fost sesizate structurile Interpol, în vederea indentificării locului în care se află, pentru a fi demarate din nou procedurile privind extrădarea sa. Pe de altă parte, apărătorii lui Severin Tcaciuc susţin că omul de afaceri stă bine mersi în Austria, la vedere şi nu îl caută nimeni de la Interpol. O extrădare a sa poate fi blocată şi prin demersurile iniţiate de Severin Tcaciuc la Judecătoria Suceava.

 

Cele mai citite

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Sistemul bancar românesc: Profit net de 11,7 miliarde de lei în primele 9 luni

Trimestrul al treilea a marcat o accelerare semnificativă, cu un profit de 4,1 miliarde de lei, în comparație cu 3,8 miliarde de lei în...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă