5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce se vor scumpi asigurările RCA?

De ce se vor scumpi asigurările RCA?

În primele nouă luni ale acestui an, dauna medie plătită de companii pe segmentul RCA a urcat la 5.183 lei, mai mult cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce costurile poliţelor de asigurare s-au menţinut constante sau chiar au scăzut la anumite companii.

 Asigurătorii din România se află de ceva vreme în faţa unei dileme extrem de greu de rezolvat. Să crească preţul poliţelor de asigurare auto, riscând să piardă clienţi pe o piaţă şi aşa în picaj, sau să menţină ori să scadă preţurile, câştigând, poate, clienţi, dar expunându-se la pierderi semnificative. Anul acesta însă răspunsul nu poate fi decât unul: primele anuale vor creşte. De ce? Unul dintre răspunsuri îl regăsim chiar în cifrele publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor după primele nouă luni ale acestui an. Valoarea daunelor plătite de asigurători a urcat cu 8% faţă de luna septembrie 2010, până la 5.183 lei. Şi probabil va continua să crească. Un al doilea răspuns îl primim de la şeful departamentului de daune al unei companii importante. Potrivit unui calcul realizat de acesta, prima medie anuală ar trebui să fie de minimum 140 de euro pentru a nu aduce pierderi, în timp ce, în acest moment, ea nu sare de 110 euro, ceea ce arată că acele companii care vând sub medie îşi asumă pierderi periculos de mari. Nu în ultimul rând, brokerii de asigurare arată că prima ar trebui să se situeze între 160 şi 180 de euro pentru a aduce şi un oarecare profit vânzătorilor.

Costuri din ce în ce mai mari

„În primele nouă luni ale acestui an, companiile au avizat 241.062 de dosare de daună RCA, mai puţin cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul dosarelor de daună plătite în baza poliţelor RCA a scăzut, de asemenea, cu 8%, în timp ce valoarea despăgubirilor plătite s-a menţinut la un nivel similar celui înregistrat în primele trei trimestre din 2010, respectiv de peste 1,2 miliarde lei”, se arată într-un comunicat al CSA. La data de 30 septembrie 2011, companiile de asigurare aveau constituite rezerve de daune avizate pe segmentul RCA în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, nivel în creştere cu 33 %, faţă de aceeaşi dată a anului trecut. Piaţa românească de asigurări a scăzut în primele nouă luni cu 3,7%, la 6,08 miliarde lei. Piaţa de asigurări generale a scăzut în primele nouă luni cu 5,89%, la 4,8 miliarde lei, trasă în jos mai ales de declinul segmentului auto în timp ce piaţa de asigurări de viaţă a sporit cu 5,38%, la 1,29 miliarde lei.

Scumpire cu minimum 30 €

Preţul minim real al unei poliţe RCA ar trebui să fie de cel puţin 140 de euro, după cum arată calculul unei companii de specialitate. Atenţie însă, în acest calcul nu sunt incluse cheltuielile asigurătorului cu angajaţii, cu întreţinerea clădirii şi altele. Astfel, la un milion de poliţe vândute şi utili­zând valoarea medie a primei calculate de CSA (aproximativ 110 euro), o companie ar încasa 110 milioane de euro.

Daunalitatea medie la acest volum de vânzări este de aproximativ 10%, adică 100.000 de daune, iar valoarea medie a daunei este de 1.200 de euro. Cu alte cuvinte, asigurătorul plăteşte daune de 120 milioane de euro. Din cele 110 milioane încasate, scăzând 15% comisioane, rămân doar 93 milioane de euro, adică cu 27 milioane de euro mai puţin decât daunele plătite. Acest calcul simplu arată că, pentru a ajunge la un nivel de oarecare echilibru, valoarea medie a poliţei ar trebui să fie undeva la 140 de euro, în loc de 110 euro, cât este în prezent. Amintim însă că pe piaţa locală există încă anumite companii care practică uneori prime şi sub 60 euro. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă