0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCare este situaţia datoriilor la nivel mondial? Vezi ce şi cui datorează!

Care este situaţia datoriilor la nivel mondial? Vezi ce şi cui datorează!

Europa se luptă pentru a scoate zona euro din criza datoriilor, pe fondul creşterii datoriilor suverane, instabilităţii pieţelor şi scăderii ritmului de creştere economică. După ce Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost obligate să apeleze la pachetele de salvare economică, Italia se apropie de un nivel inacceptabil al costurilor de împrumut, devenind subiectul îngrijorării pe pieţele europene, relatează BBC.

Sistemele financiare sunt interconectate, prin urmare dificultăţile din zona euro s-au transformat în probleme globale. În timp ce împrumuturile dintre naţiuni nu reprezintă o problemă în timpul perioadelor cu boom economic, ele devin o adevărată povară atunci când o ţară nu-şi mai poate controla datoriile, iar băncile şi instituţiile financiare care i-au împrumutat bani sunt expuse unor pierderi substanţiale. Acest fapt ar putea duce, cu uşurinţă, la extinderea crizei economice şi în alte state.

În cazul României, datoria externă a ajuns la 96,69 de miliarde de euro după primele 8 luni ale anului. Conform site-ului cursdeguvernare.ro, datoria guvernamentală este de 47 de miliarde de euro, aproximativ 37% din PIB, mult sub limita de 60% impusă de criteriile de la Maastricht. Restul datoriei vine din zona privată şi e formată din creditele care nu sunt luate de Guvern şi nu sunt garantate de stat.

Prin urmare, cine şi cui datorează, în contextul actual?

Datele au fost furnizate de către Banca Reglementelor Internaţionale, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Divizia pentru Populaţie a ONU. Cifrele reprezentând produsul intern brut şi procentul datoriilor din PIB sunt valabile pentru anul 2010 şi au fost oferite de către FMI.

SUA

PIB: 10.800 miliarde de euro
Datoria externă: 10.900 miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 35.156 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 101%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 100%
Gradul de risc: scăzut

Deşi Asia şi, în special, China şi Japonia sunt cele mai expuse în faţa datoriilor americane, Europa se află pe locul doi. Prin urmare, orice se întâmplă în zona euro va avea un mare impact şi asupra sistemului bancar din SUA. Dintre ţările europene, Marea Britanie, Elveţia şi Franţa deţin cea mai mare parte din datoriile SUA, în valoare de sute de miliarde de dolari.

Marea Britanie

PIB: 1.700 miliarde de euro
Datoria externă: 7.300 de miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 117.580 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 436%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 81%
Gradul de risc: scăzut

Marea Britanie are o datorie externă copleşitoare, explicată prin activitatea foarte intensă a sectorului financiar, unde există un mare grad de circulaţie a capitalurilor. Nivelul datoriei externe nu este privit ca fiind o problemă, deoarece Marea Britanie deţine şi active foarte valoroase. Cu toate acestea, economia britanică nu este foarte sigură, ţara fiind expusă la datoriile Irlandei, Italiei şi Portugaliei şi datorând sute de miliarde Germaniei şi Spaniei.

Germania

PIB: 2.400 miliarde de euro
Datoria externă: 4.200 de miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 50.659 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 176%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 83%
Gradul de risc: scăzut

Cea mai puternică economie europeană este expusă, în special, în faţa datoriilor Spaniei, dar şi ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Dacă oricare dintre aceste state intră în incapacitate de plată, Germania este lovită. Orice problemă a Germaniei, care este motorul economiei europene, devine o problemă a zonei euro şi a întregii lumi.

Japonia

PIB: 4.100 miliarde de euro
Datoria externă: 2.000 miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 15.934 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 50%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 233%
Gradul de risc: scăzut

Cea de-a treia mare economie a lumii are cea mai mare datorie publică dintre ţările puternic dezvoltate. Cu toate acestea, Guvernul japonez este îndatorat pe plan intern, prin urmare Japonia nu riscă să intre în incapacitate de plată. Însă criza financiară globală, dezastrul de la Fukushima, un yen puternic şi criza datoriilor suverane din zona euro umbresc situaţia economică din Japonia. Însă Guvernul a promis că va transforma deficitul bugetar anual în surplus până în 2020.

Grecia

PIB: aproximativ 200 miliarde de euro
Datoria externă: aproximativ 400 de miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 38.073 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 252%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 166%
Gradul de risc: ridicat

Grecia este puternic îndatorată statelor din zona euro şi este una din cele trei state care au primit un pachet de salvare. Deşi economia Greciei este mică, iar eşecul ei ar putea fi absorbit de zona euro, există, printre ţările europene, teama că un eventual faliment al acesteia ar putea determina o catastrofă în lanţ, afectând economiile mult mai puternice precum cea a Italiei.

Irlanda

PIB: aproximativ 200 miliarde de euro
Datoria externă: 1.700 de miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 390.969 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 1.093%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 109%
Gradul de risc: ridicat

Irlanda, un alt stat care a beneficiat de un pachet de salvare, a implementat un buget dur de austeritate. Economia dă semne de uşoară revenire. După boom-ul economic care a durat până în 2008, Irlanda a lunecat către o dură recesiune cauzată de criza globală a creditelor, punând capăt ofertelor de credite ieftine care au alimentat creşterea nesustenabilă pe piaţa imobiliară. Nivelul datoriei externe este atât de ridicat, deoarece, chiar dacă irlanda are o economie mică, sectorul financiar este foarte mare. Marea Britanie este cel mai important creditor al Irlandei.

Italia

PIB: 1.200 miliarde de euro
Datoria externă: 2.000 miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 32.875 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 163%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 121%
Gradul de risc: ridicat

Italia are o datorie uriaşă, însă economia ei este considerată ca fiind mai sigură decât cea a Greciei sau Portugaliei. Cu toate acestea, temerile privind conducerea Italiei şi faptul că datoriile acesteia ar putea creşte mai repede decât capacitatea statului de a le suporta au creat panică pe pieţele financiare. Franţa este cea mai expusă la datoriile Italiei.

Portugalia

PIB: aproximatic 200 de miliarde de euro
Datoria externă: aproximativ 400 de miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 38.081 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 251%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 106%
Gradul de risc: ridicat

Portugalia, cea de-a treia ţară din zona euro care a avut nevoie de un pachet de salvare, se află într-o puternică recesiune. Guvernul a pus în aplicare măsuri dure de austeritate şi a planificat o serie de privatizări care să stabilizeze finanţele şubrede şi să reducă povara datoriilor. Portugalia este foarte îndatorată Spaniei, iar Grecia deţine 7,5 miliarde de euro din sectorul bancar portughez.

Spania

PIB: 700 de miliarde de euro
Datoria externă: 1.900 de miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 41.366 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 284%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 67%
Gradul de risc: mediu

Grija cea mai mare a Spaniei este situaţia economică a Portugaliei, care îi datorează miliarde de euro. Spania datorează, la rândul ei, zeci de miliarde de euro Germaniei şi Franţei. Boom-ul sectorului imobiliar din 2008 a aruncat ţara într-o recesiune mai adâncă decât în cazul altor state europene.

Franţa

PIB: 1.800 de miliarde de euro
Datoria externă: 4.200 de miliarde de euro
Datoria externă pe cap de locuitor: 66.508 euro
Procentul din PIB al datoriei externe: 235%
Procentul din PIB al datoriei Guvernului: 87%
Gradul de risc: mediu

Bâncile franceze deţin o mare parte din datoria Greciei, Italiei şi Spaniei. Aceasta este cauza principalelor turbulenţe de pe piaţă, mai ales în contextul creşterii economice şovăitoare şi a scăderii cheltuielilor de consum.

Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă