Sebastian Ghiță, controversatul om de afaceri şi politician, a dispărut din ţară în urmă cu trei luni şi 24 de zile, iar în noaptea de 13 spre 14 aprilie a fost identificat şi reţinut în Belgrad. În cursul zilei de vineri, autoritățile din Serbia au anunțat reținerea fostului deputat dispărut, pentru 48 de ore, pentru prezentare de acte false de identitate autorităților.
România Liberă a punctat cele mai importante evenimente care au avut loc din momentul dispariţiei sale până la capturarea sa în Serbia.
16 decembrie 2016: Sebastian Ghiţă s-a prezentat în faţa magistraţilor, în dosarul trimis în judecată de DNA la sfârşitul lunii iunie, în care este acuzat, printre altele, de şantaj, dare de mită şi conducere fără permis. Sebastian Ghiță este acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În urma acestor acuzaţii, fostul politician a rămas fără imunitate parlamentară.
19 decembrie: Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost văzut în public, ultima oară, după o întâlnire cu foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ. Daniel Savu, fost deputat și membru în comisia SRI, coleg de partid cu Sebastian Ghiță, a oferit mai multe detalii reporterilor România liberă:
”A fost o întâlnire protocolară organizată de conducerea SRI. A fost inițiativa lor să aibă o întâlnire protocolară cu membrii fostei comisii de control parlamentar. Întâlnirea a avut loc într-o sală de protocol dintr-un sediu al SRI, nu pot să vă indic adresa exactă, luni la ora 19.00. Eu am ajuns puțin mai târziu din cauza traficului din oraș. Sebastian Ghiță a ajuns după mine. La întâlnire a fost prezent directorul SRI Eduard Helvig și toți adjuncții lui, inclusiv Florian Coldea, precum și toți membrii comisiei parlamentare de control a activității SRI. Domnul Ghiță a dat mâna cu șefii SRI și apoi a rămas la eveiment până după plecarea mea. Eu am plecat ceva mai devreme pentru că mă grăbeam. De atunci nu am mai vorbit cu domnul Ghiță, nu știu unde este”.
Soţia fostului deputat Sebastian Ghiţă a refuzat să facă declaraţii cu privire la vestea găsirii şi reţinerii mogulului IT în Belgrad. Potrivit Mediafax, partenera de viaţă a fugarului a ieşit vineri, în jurul orei 10.40 din casa părinţilor ei, care se află în spatele imobilului pe care aceasta îl deţine împreună cu fostul deputat.
Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a confirmat toate informațiile oferite de Daniel Savu.
Acesta a spus că insituția pe care o reprezintă nu își pote asuma nicio responsabilitate legată de dispariția lui Sebastian Ghiță pentru că legal nu mai avea voie să-l moitorizeze pe Sebastian Ghiță după ce Curtea Constituțională a decis acum un an că SRI poate să desfășoare activități speciale numai în cazul suspecților din dosare care vizează siguranța națională, nu în orice dosar de corupție.
19 decembrie, seara: După ce a părăsit evenimentul, poliţiştii l-au pierdut pe mogulul IT pe DN1. Ghiţă este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor, miercuri.
21 decembrie: Polițiștii l-au căutat pe Sebastian Ghiță acasă și în alte locuri pe care le frecventa, după ce pe numele său a fost emis un mandat de aducere la DNA, ca urmare a neprezentării sale la audieri.
„Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu şi în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în judeţul Prahova, iar IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu.
Peste un miliard de lei câştigaţi numai din 2010 încoace și un conflict de interese, așa ar putea fi rezumată relația dintre Sebastian Ghiță și instituţiile statului, printre care Serviciul Român de Informaţii. O relație care, zilele acestea, este devoalată de către urmăritul internațional până la amănunte foarte personale.
22 decembrie: Avocatul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Micu, a declarat, pentru News.ro, că nu a putut lua legătura cu fostul deputat, în contextul în care acesta este căutat de miercuri de poliție, ca urmare a neprezentării sale la sediul Direcției Naționale Anticorupție.
„Nu am putut lua legătura cu el şi nici nu am de gând să îl caut eu. Am nişte contracte de reprezentare în instanţă, o să mă prezint acolo", a spus avocatul lui Ghiţă.
22 decembrie: Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat Poliţiei Române să deschidă o anchetă internă cu privire la modul în care au acționat polițiștii în privinţa operaţiunii de filaj, în timpul căreia Sebastian Ghiţă a reuşit să scape de ofiţerii de Operaţiuni Speciale, și cum s-a derulat cooperarea interinstituțională, urmând a fi dispuse măsuri în consecință.
28 deembrie: După nouă zile de la dispariţia sa, postul de televiziune patronat de fugar, România TV, a început să difuzeze înregistrări în care Ghiţă prezenta probe despre relaţia cu adjunctul SRI, Florian Coldea, cu Laura Codruţa Kovesi şi alţi politicieni cunoscuţi din România, printre care Liviu Dragnea, Traian Băsescu şi Victor Ponta.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a precizat că declaraţiile lansate de fostul deputat Sebastian Ghiţă, într-o înregistrare la un post TV, îl pun serios pe gânduri. Omul de afaceri a dezvăluit faptul că procurorii au făcut presiuni pentru ca acesta să furnizeze informaţii legate de liderul PSD şi de familia acestuia.
"Nu le iau în râs, pentru că din păcate nu sunt singurele informaţii de acest gen care au ajuns la mine atât în timpul campaniei electorale cât şi după alegeri, mai ales după alegeri. Am primit din foarte multe părţi informaţii de la oameni cu care nu am vorbit niciodată în viaţa mea şi de care nici nu auzisem şi care mi-au transmis că au fost presaţi, întrebaţi să spună ceva despre mine sau măcar să accepte să inventeze ceva despre mine. Această declaraţie asumată a lui Sebi Ghiţă mă pune pe gânduri serios şi cred că trebuie să ne pună serios pe gânduri pe toţi".
Fostul deputat Sebastian Ghiţă, localizat şi reţinut în Belgrad, va fi judecat de o instanță sârbească pentru prezentarea de acte de identitate false, procesul urmând să înceapă cel mai târziu peste o lună de zile, au declarat, pentru Agerpres, oficiali de la Belgrad. El riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Totodată, ca urmare a dezvăluirilor făcute de fugar în înregistrările difuzate de propria televiziune, Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat, miercuri, că nu va comenta vreodată afirmațiile făcute în spațiul public, în contextul în care fostul deptutat Sebastian Ghiță a declarat, într-o înregistrare difuzată, miercuri, la România TV, că a cunoscut-o pe șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în sediile SRI, potrivit Agerpres.
„Nu am comentat și nici nu vom comenta vreodată declarații făcute în spațiul public ale nimănui. Oricine are ceva de declarat se poate adresa instituțiilor abilitate, după caz'', se precizează într-un răspuns al SRI la solicitarea Agerpres.
5 ianuarie 2017: Într-o nouă înregistrare, Sebastian Ghiţă povesteşte cum i-a cunoscut pe prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, şi pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi cum au petrecut mai multe vacanţe împreună. Ulterior, fostul deputat fugar a revenit cu noi probe privind relaţia sa cu familia Coldea.
"La începutul anului 2010, la începutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Eram înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă pe o insulă exotică. Am stat împreună, şi se poate verifica uşor, la Hilton Seychelles Nord Resort. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă plicul cu facturile de la acel hotel. Am stat zece zile şi îmi aduc aminte că-l rugam să-l ajute pe Victor Ponta să câştige preşedinţia PSD iar Florian Coldea îmi zicea că Traian Băsescu nu îl vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine dar numai să nu ajungă Ponta la PSD. Dan Andronic de la Evenimentul Zilei poate să vă confime că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcarea în avion şi cu mine şi cu Florian Coldea. Coldea s-a speriat atunci de Andronic şi, deşi avea bilet la business, s-a mutat la economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în exercusie. Nu a fost singura vacanţă petrecută cu Florian Coldea. În octombrie 2012 am fost împreună cu Vasile Dâncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana, în Italia, unde am stat la o vilă numită Locanda Dell'Amorosa. Iată şi un document de la acea vilă cu numele noastre tipărite pe document. (…) Vă mai dau doar un exemplu de astfel de vacanţă şi o poză cu familiile la Disneyland, la Paris, în poză apare doamna general Dorina Coldea, soţia domnului Coldea", a declarat Sebastian Ghiţă în înregistrarea difuzată miercuri.
În urma acestor probe, Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, renunţând la funcţia din cadrul Serviciilor.
6 ianuarie: Ghiţă a fost dat în urmărire, după ce instanţa a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Hotărârea instanței prevede punerea în executare de îndată a mandatului de arestare, chiar dacă este cu drept de contestație. Procurorii anticorupție cer, vineri, magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, să emită un mandat european de arestare și o cerere de urmărire internațională pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, dispărut în urmă cu două săptămâni.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au transmis sesizarea I.P.J. Prahova – Serviciul de Investigații Criminale către Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea emiterii mandatului european de arestare și a cererii de urmărire internațională pentru inculpatul Sebastian Ghiță. Potrivit sesizării transmise de organul de poliție, care execută mandatul de arestare preventivă emis la data de 05 ianuarie 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție, inculpatul nu a fost depistat până în acest moment”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.
9 ianuarie: Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi, a declarat că Direcția Națională Anticorupție îi aplicase lui Ghiță, simultan cu măsura controlului judiciar, şi interdicţia de a părăsi țara, astfel că Poliția Română trebuia să-l fileze. Din acest motiv, Ministerul de Interne este instituția care trebuie să dea explicații despre modul cum a dispărut fostul deputat Ghiță, a subliniat Laura Kovesi. Totodată, şefa DNA a refuzat să comenteze probele din înregistrările difuzate de România TV, dar a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile "mincinoase" făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță.
11 ianuarie: Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu, că dacă Traian Băsescu are înregistrările anunţate de fostul deputat Sebastian Ghiţă ar trebui să le prezinte procurorilor.
"A văzut cineva sau a auzit cineva aceste înregistrări? (…) Foarte bine, dacă are aceste înregistrări să le pună la dispoziția procurorilor", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
30 ianuarie: Fostul deputat Sebastian Ghiță este căutat internațional pe teritoriul Europei, pe site-ul Europol fiind postată imaginea cu mogulul media, alături de teroriști sau infractori căutați pentru crime și lucruri foarte grave, iar pe 27 februarie 2017, şefa MAI, Carmen Dan, anunţa că poliţia continuă să îl caute pe mogulul IT. În aceeaşi zi, DNA deschide un nou dosar pe numele lui Ghiţă. Fostul deputat fugar ar fi cerut peste 50 milioane euro mită.
15 martie: Media din România informează pentru prima dată că Sebastian Ghiţă s-ar afla în Serbia. Inspectoratul General al Poliției şi procurorul general, Augustin Lazăr, nu au confirmat această informație: "Nu confirmăm informația apărută în spațiul public privindu-l pe inculpatul Ghiță Sebastian. Nici noi, nici procurorul de caz". În aceeaşi zi, premierul României, Sorin Grindeanu, a negat orice informaţie legată de localizarea fugarului.
Potrivit Hotnews, mogulul IT ar fi fost vizitat recent de doi colaboratori apropiați din România, cu care ar fi discutat despre noi acțiuni de compromitere a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit surselor citate, deputatul fugar se bazează pe relațiile cu premierul Serbiei, Aleksandr Vucici, cu care fostul șef al Executivului, Victor Ponta, s-a vizitat și după ce și-a dat demisia. Deputatul PSD de Gorj a declarat, recent, că nu știe unde este Sebastian Ghiță, însă speră că este încă în viață.
Site-ul Hotnews scrie, citând ”surse convergente anchetei” că unul dintre cei care l-au vizitat pe Ghiță în Serbia ar fi patronul EVZ, Dan Andronic. Contactat de HotNews.ro,Andronic a declarat ca nu s-a întâlnit cu fostul deputat în Serbia.
"Nu m-am întâlnit cu Ghiță, nu m-am văzut cu Ghiță de când a plecat. Și nici nu cred că e în Serbia. E o informație falsă. E o tâmpenie". Întrebat dacă a fost în Serbia, Andronic s-a limitat să spună că "Răspunsul este am fost în foarte multe locuri, ce importanță are?".
Ulterior, Dan Andronic a scris, pe contul său de Facebook, că i-a infirmat ”clar” această ipoteză, în discuția cu jurnalistul Dan Tapalaga: ”Deși i-am infirmat clar o asemenea ipoteză sunt convins că va scrie un articol tip "Aflăm de la Binom…", așa că mai precizez încă o dată: (…) Am fost plecat în câteva locuri în afara României și în nici unul din ele nu am auzit vreun cuvânt despre Sebastian Ghiță, nu am văzut oameni de înălțimea lui sau cu o chelie asemănătoare”.
"Am întrebat, chiar înainte de a intra în ședința respectivă. Se pare că informația la cald nu este cea corectă. Nu vreau să intru în amănunte, este treaba dânșilor și chiar îi îndemn să-și facă treaba și să prindă nu doar pe Sebastian Ghiță, ci pe oricine este declarat fugar și trebuie să vină să răspundă în fața legii. Nu a dat Guvernul această informație, nici Ministerul de Interne, cel care gestionează această situație. Înțeleg că a venit de pe niște surse neoficiale, care până la ședința respectivă nu s-au confirmat", a adăugat șeful Guvernului.
15 martie: Şi deputatul PSD Gorj, Victor Ponta a negat că fugarul s-ar afla în Serbia. „Eu cred că e o păcăleală și uite că am ajuns să fiu de acord cu procuorul general, eu sigur nu l-am întâlnit. Nu mi-a cerut premierul Serbiei să-l întâlnească pe domnul Ghiță. Le fac fraierii legăturile astea, credeți că m-aș duce la orice premier dintr-o țară să-i spun: ascunde-l pe ăsta?”, a adăugat fostul premier.
13 – 14 aprilie: După trei luni şi 24 de zile, Sebastin Ghiţă a fost prin în Serbia sub o identitate falsă. Surse judiciare au declarat pentru News.ro. că Sebastian Ghiţă a trecut în Bulgaria, chiar în noaptea în care a fost pierdut de filajul poliţiştilor, iar o echipă de anchetatori s-a deplasat în Serbia încă din februarie pentru a-l localiza.
Mogulul IT le-ar fi spus polițiștilor sârbi, la momentul în care l-au prins, că este student sloven și le-ar fi vorbit în limba engleză, prezentându-le acte false, au declarat surse apropiate anchetei pentru Mediafax. Potrivit surselor citate de agenția de presă, fostul deputat a fost vizitat, joi, de fratele său, Alexandru Ghiţă. Astfel, la capturarea fostului deputat fugar a fost călătoria lui Alexandru Ghiță la Belgrad. Când cei doi ar fi ieșit din casa în care locuia mogulul IT dispărut în luna decembrie, polițiștii sârbi, care erau informați asupra identității fostului parlamentar, le-au cerut documentele de identitate. Sebastian Ghiţă le-a prezentat oamenilor legii documente false, spunându-le, în limba engleză, că este student sloven.
Sursele citate de Mediafax au mai precizat că anchetatorii aveau deja date de la autorităţile române referitoare la faptul că în locuinţa respectivă s-ar afla fostul deputat, astfel că a fost condus la poliţie. Autoritățile au constatat că documentele prezentate de Sebastian Ghiță erau false şi că numele sub care s-ar fi prezentat exista. În cele patru luni de când a dispărut, Sebastian Ghiţă ar fi ţinut legătura, în afară de fratele său, şi cu alte persoane apropiate, o femeie apropiată fostului deputat făcând cel puţin o călătorie în Serbia, au mai precizat sursele.
Extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă, identificat şi reţinut la Belgrad, ar putea dura până la o lună, informează IGPR. Motivul acestei întârzieri ar fi faptul că între România şi Serbia nu există acord de extrădare, dar este în vigoare un tratat, prin declaraţie de succesiune, încheiat între Rep. Populară Română şi Rep. Populară Federativă Iugoslavia, ratificat în 1961. Sebastian Ghiţă va fi dus la Belgrad în faţa unui judecător care va decide extrădarea.
Mogulul IT Sebastian Ghiță, cel care a dispărut din țară pe 21 decembrie anul trecut, cu o zi înainte de a ieși de sub protecția mandatului de parlamentar, a fost localizat și reținut de polițiști în cursul nopții de joi spre vineri.
Citește și opinii pe tema prinderii lui Sebastian Ghiță:
Totuși, cetățeanule, azi e mai bine pentru tine ca proaspăt capturatul Sebastian Ghiță să se apuce de rememorat. Va fi dureros și pentru noi, ăia, cetățenii, să aflăm cam cum se făceau și se desfăceau treburile la cel mai înalt nivel în statul român, dar ar fi prima ocazie cu adevărat importantă în care un om de sistem ar devoala cum a fost crescut, educat și implantat de către același sistem unde era nevoie: azi într-o firmă, mâine într-un partid, poimâine într-o comisie de (chipurile) control al SRI și tot așa.
Prinderea lui Ghiță ca un gușter în curtea grădiniței îi vine la fix lui Liviu Dragnea pe fondul răzmeriței din partid conduse de Victor Ponta, dar și a dezvăluirilor din ultima perioadă privind legăturile sale cu serviciile secrete și insituțiile de forță ale statului.