Unul din filmele marcante ale cinematografiei româneşti va fi proiectat mâine seară la Casa Municipală de Cultură dn Cluj. Cinefilii pot urmări lungmetrajul „Nunta de piatră”, regizat de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, de la ora 18.00. Filmul face parte din cilclul „Capodopere ale cinematografiei romanesti”. Realizat în anul 1972, filmul este compus din două mediu-metraje: „Fefeleaga” şi „La nuntă”, după textele lui Ion Agârbiceanu.
„Nunta de piatră este o capodoperă a filmului românesc, singura peliculă autohtonă achiziţionată de Muzeul de Artă Modernă din New-York, un poem cinematografic semnat de Dan Piţa şi Mircea Veroiu. O muzică tulburătoare, compoziţie de Dan-Andrei Aldea şi Dorin-Liviu Zaharia” spun organizatorii evenimentului. Accesul publicului pentru vizionare va fi gratuit.
Satul ardelenesc, ca sursă de inspiraţie
Mediu-metrajul „Fefeleaga”, realizat de Mircea Veroiu, după povestirea omonimă de Ion Agârbiceanu, surprinde prin sobrietate şi prin esenţializare. Filmul a fost distins cu „Diploma de onoare” la Festivalul internaţional al filmului, Cannes, 1972, şi cu premiu Oscar-ex aequo la Festivalul filmului pentru artă cinematografică, Ciudad de Panama, pentru „Cea mai bună imagine” – Iosif Demian şi „Cel mai bun rol secundar feminin”, interpretat de Leopoldina Bălănuţă. Mediu-metrajul „La o nuntă”, după povestirea cu acelaşi nume a lui Ion Agârbiceanu, reprezintă debutul regizorului Dan Piţa în filmul de ficţiune.
Ca stil, constituie împreună cu mediu-metrajul lui Mircea Veroiu, „Fefeleaga”, o unitate uşor contrastantă. Dacă universul uman este identic, acela al unei ruralităţi tradiţionale, la Dan Piţa acţiunea este adusă mai spre vremurile noastre, iar tragicul exprimat prin umor şi ironie. Pretextul filmului este o nuntă, iar taina nunţii este tratată în ton grotesc, prin incompatibilitatea mirilor. Cu o culoare locală exemplară – universul ţărănesc, tradiţional, filmul se deschide cu generozitate universalităţii prin exprimare şi prin valoarea lui estetică.