Printre lucrurile cu care se poate lăuda capitala Belgiei, se numără şi o serie de statui mai puţin obişnuite şi mai puţin cunoscute care fac deliciul celor care le găsesc, nu numai prin ciudăţenia lor, ci şi prin povestea care stă în spatele lor.
1. Manneken Pis
Statuia băieţelului care face pipi are 60 de centimetri a fost făcută în anul 1619 de către sculptorul Hieronimus Duquesnoy. „Manneken Pis” înseamnă, în limba flamandă, „băieţelul care face pipi”, şi deşi este foarte cunoscut sub această denumire, iniţial, era numit, în franceză, „Le petit Julien”, adică Micuţul Julien. Fiindcă a fost furată în repetate rânduri, creaţia din bronz care este expusă în Bruxelles este numai o copie a unei statui din 1965, care este bine păstrată la Muzeul Oraşului Bruxelles. De fapt, în acest Muzeu se află mai mult de 200 de costume pentru Manneken Pis, inclusiv două din România, cu care băieţelul din bronz este îmbrăcat pentru diverse ocazii potrivit unui calendar bine stabilit.
Dintre numeroasele legende care au fost vehiculate în jurul lui Manneken Pis cea mai cunoscută este cea legată de vitejia acestuia. Se spune că în secolul al XIV-lea, Bruxellesul se afla sub asediul unor puteri străine. Oraşul a rezistat cât a putut din bine, astfel că atacatorii au pus la cale un plan: să aducă explozibili pentru a distruge definitiv oraşul. Întâmplător, un băieţel, pe numele său Julianske, a aflat de planul atacatorilor şi a făcut pipi pe fitilul bombei pentru a împiedica declanşarea acesteia, salvând astfel oraşul.
2. Jeanneke Pis
Pentru că o statuie este bună, dar două ar fi foarte bune, există, în Bruxelles, replica feminină a lui Manneken Pis, Jeanneke Pis, o feţită care face pipi. Mai puţin cunoscută decât omologul său masculin, Jeanneke Pis este ascunsă pe Aleea Fidelităţii, chiar lângă cel mai cunoscut bar din Bruxelles, Delirium Tremes, unde se află peste 2200 de beri din toată lumea. Statuia a fost construită în 1985 şi inaugurată doi ani mai târziu, în 1987, de Denis-Adrien Debouvrie, pentru a restabili egalitatea între bărbaţi şi femei. Fiindcă fântâna deasupra căreia stă Jeanneke Pis reprezintă simbolul fidelităţii, se spune că cel care aruncă o monedă în apa fântânii îi va fi fidel persoanei iubite.
3. Zinneke Pis
Si pentru ca tabloul să fie complet, există şi o a treia statuie care face pipi : cea a unui câine la un colţ de stradă. Deşi toate cele trei statui sunt concepute pentru operaţii reale, numai Manneken Pis poate fi văzut cel mai des într-o astfel de ipostază. Zinneke Pis, care în flamandă înseamnă „maidanezul care face pipi”, este cea mai recentă statuie dintre cele trei, fiind creată în 1998, şi pentru mulţi arată cât de mult simţ al umorului au belgienii. Zinneke Pis a fost creaţia lui Tom Franzen care a spus, pe siteul său oficial, că acest câine este un maidanez şi „simbolizează natura multiculturală a Bruxellesului”.
4. Vaartkapoen
Plasat la intersecţia dintre două cartiere ale capitalei Belgiei, această statuie neobişnuită, de asemenea creaţia lui Tom Franzen, reprezintă un poliţist care a fost prins de picior de un vagabond, un „locuitor al canalelor”. A fost plasată acolo în 1985.
5. Omul din Atlantida
Ciudata statuie este plasată pe unul din marile bulevarde ale Bruxellesului. Creaţie a artistului belgian Luk Van Soom, statuia este parte a unui fântâni, montată în 2003. Deşi pare că este pe punctul de a se arunca în apa de sub el, privit dintr-o partea seamănă mai degrabă cu celebrul personaj Donald Duck.