14.3 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialParteneriatul grupărilor „Boc" şi „Paszkany"

Parteneriatul grupărilor „Boc” şi „Paszkany”

Anchetarea afacerilor de corupţie derulate de primarul Sorin Apostu pune din nou în lumină conexiunile reciproc avantajoase dintre liderii locali ai PDL şi oameni de afaceri aflaţi în strânsă legătură cu finanţatorul CFR Cluj, Arpad Paszkany.

Legăturile dintre liderii PDL şi Arpad Paszkany sunt destul de vechi. Omul de afaceri a fost unul dintre finanţatorii campaniei electorale a Alianţei PNL-PD din 2004, în urma căreia Emil Boc a devenit primar al Clujului. Unul dintre viceprimarii lui Boc, Adrian Popa, în prezent consilier local, este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Arpad Paszkany. De asemenea, numele lui Popa este pomenit cu insistenţă în legătură cu posibilitatea de a deveni primar interimar. Legăturile lui Arpad Paszkany cu liderii PDL includ şi o relaţie de amiciţie cu deputatul Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj şi al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Arpad Paszkany a devenit celebru când preşedintele Traian Băsescu a citat, în plenul CSM, dintr-un memoriu primit „de la un cetăţean din Cluj”, nimeni altul decât finanţatorul CFR Cluj, care denunţa legăturile imorale dintre mai mulţi oameni de afaceri, procurori şi poliţişti.

Cazul Electrogrup

Dincolo de relaţiile lui Arpad Paszkany cu Emil Boc, apropiaţii celor doi au dezvoltat relaţii directe, reciproc avantajoase, aşa cum arată documentele din dosarul arestării primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu.

Unul dintre învinuiţii din dosar este omul de afaceri Simion Mureşan, co-proprietar al Electrogrup. El este acuzat că ar fi oferit drept mită, printre altele, o excursie de lux în Dubai, pentru familia Apostu, pentru a obţine diferite avantaje din relaţia cu Primăria Cluj. De asemenea, Simion Mureşan şi-a petrecut concediul din acest an, în august, tot cu familia Apostu, la vila sa din Grecia. Electrogrup a câştigat un contract pentru montarea a 300 de camere de supraveghere video în oraş, la un preţ extrem de piperat – aproape un milion de euro. Banii urmau să fie plătiţi de Primărie pentru închirierea camerelor timp de şapte ani. Electrogrup a beneficiat şi de 11 autorizaţii ori certificate de urbanism eliberate de primarul Sorin Apostu. Repre­zentanţii companiei neagă acuzaţiile procurorilor. Electrogrup este un sponsor important al echipei de fotbal CFR Cluj, iar fraţii Mureşan, care conduc societatea, se numără printre amicii lui Arpad Paszkany.

Un alt amănunt interesant este faptul că omul de afaceri Robert Augustin Roşu, soţul Aspaziei Dorniuc, denunţătoarea lui Sorin Apostu şi a vicepreşedintelui PDL al Consiliului Judeţean, Radu Bica, ambii arestaţi, a fost director de dezvoltare la complexul comercial Polus Center. Acesta a fost primul mall din Cluj, dezvoltat tocmai de Arpad Paszkany. Aspazia Dorniuc a oferit mită pentru a încheia un contract de asigurare, în numele Uniqa, societate condusă de consilierul local PSD Remus Lăpuşan, cu Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC). Contractul a fost semnat prin intermediul Groupe Frarom, societatea Aspaziei Dorniuc. Procurorii susţin că preţul plătit de RATUC este dublu faţă de cel al pieţei. Societatea Aspaziei Dorniuc ar fi efectuat plăţi în valoare de 208.000 lei către cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. Tot Aspazia Dorniuc este cea care i-a oferit mită 10.000 de euro unui alt personaj din anturajul lui Emil Boc, vicepre­şedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, pentru a truca licitaţia referitoare la întreţinerea stadionului Cluj Arena.

Casele tineretului

Un alt contract important dintre apropiaţii lui Emil Boc şi Arpad Paszkany este cel referitor la Cartierul Tineretului. Pe vremea când actualul premier era primar, Polus Real Estate, controlată de Paszkany, a câştigat licitaţia pentru construirea unui cartier de 6.000 de locuinţe pe o suprafaţă de 203 hectare. Investiţia, evaluată la 510 milioane euro, nu a mai avut loc din cauza crizei. Astfel că Polus Real Estate a cerut şi a obţinut, fără lictaţie, transformarea contractului cu Primăria Cluj, condusă de Sorin Apostu, astfel încât Polus Real Estate nu mai este obligată să construiască un cartier de locuinţe, ci să amenajeze un parc fotovoltaic, pe 198 de hectare din cele 203 ale Primăriei. În schimbul terenului, municipalitatea urmează să primească anual o cantitate de energie de 3.500 MW.

Însă, în acest an, Polus Real Estate şi-a vândut participaţia din societatea unde era asociată cu Primăria Cluj-Napoca şi care urmează să se ocupe de exploatarea parcului fotovoltaic. Acţiunile vândute de SC Polus Real Estate au fost cumpărate de SC Green Energy Napoca SRL.

Acţionarii acesteia sunt două companii din SUA: Green Energy Holding LLC şi WWS Energy Development LLC.

Administratorul SC Green Energy Napoca SRL este omul de afaceri Ferencz Vigh, care a mai fost administrator şi la alte societăţi controlate de Arpad Paszkany.  

Firmele şi primarul

Procurorii au descoperit că o serie de firme importante au apelat la serviciile cabinetului avocaţial al Monicăi Apostu. Aşa ar fi OMV Petrom, Carrefour ori Dedeman, dar şi Electrogroup. Surse judiciare susţin că aceste companii s-au orientat astfel întrucât aveau nevoie rapidă de autorizaţiile ori de avizele semnate de primarul Clujului, Sorin Apostu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă