Invitat în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, preşedintele de onoare al UNPR şi vicepreşedinte al Senatului, Cristian Diaconescu, a spus că acuzaţia legată de faptul că Mircea Geoană ar colabora cu reprezentanţii puterii este o minciună.
„Există o formă de insubordonare sau de lipsă de cooperare, o agendă personală, în ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană faţă de actuala conducere a PSD care a devenit intolerabilă, de neiertat. Dar agendă în colaborare cu puterea categoric nu are, este o afirmaţie mincinoasă, care în România este catalogată ca politicianistă, dar în alte părţi este considerată o simplă minciună. Agendă personală, într-un fel are, ţinând cont de portofoliul de relaţii pe care îl are Mircea Geoană în SUA şi chiar dacă ar fi plecat fără binecuvântarea conducerii partidului aş fi fost chiar bucuros că poate transmite un mesaj politic la un nivel corespunzător în mediul politic american. Cu cât se aud mai multe voci ale României se aud în SUA, cu atât contăm mai mult. Mi-aş fi transformat mesajul într-unul pozitiv”, a explicat vicepreşedintele Senatului.
Cristian Diaconescu a mai declarat că, în cazul în care colegii de partid ai lui Mircea Geoană au folosit vizita în SUA drept motiv pentru a-l da afară pe şeful Senatului din PSD şi pentru ca acesta să piardă poziţia pe care o are, „este un pretext prost ales”. Cu toate acestea, Diaconescu a spus că Geoană nu va fi susţinut de UNPR la şefia Senatului şi a sugerat că nici nu îl va primi în partid mai ales că partidul face parte din Coaliţia de guvernare, iar Geoană se află în adversitate declarată cu Traian Băsescu.
Pe de altă parte, preşedintele UNPR nu vede nimic rău în vizita pe care Geoană a făcut-o la Washington fiindcă „dacă cineva îşi imaginează ca o vizită la Washington sau la Moscova sau la Beijing sau în capitalele statelor membre ale Consiliului de Securitate ar însemna un cec în alb dat politicianului respectiv, este absolut ridicol. Este foarte bine să avem cât mai mulţi oameni primţi la niveluri înalte pentru a transmite mesaje care sunt analizate şi recepţionate ca atare.”
Diaconescu a amintit şi faptul că nu a avut conflicte cu Mircea Geoană, pe vremea când făceau parte din aceeaşi formaţiune politică, legate de politica externă. „Nu am avut, de-a lungul istoriei de cooperare cu Mircea Geoană, nicio problemă cu modul în care a vorbit în numele României. În politica internă, am avut destule probleme dar trebuie să fie înţeles că diplomatul de carieră niciodată nu îşi reprezintă nesatisfăcător politica ţării sale”, a precizat vicepreşedintele Senatului.
Oamenii care au luptat pentru intrarea României în UE nu se mai regăsesc astăzi în PSD
Preşedintele de onoare al UNPR a menţionat şi faptul că o parte din social-democraţii care au pus umărul la intrarea României în NATO şi UE, în special cei care făceau parte din aşa-zisul grup de la Cluj, nu se mai regăsesc în prima linie de decizie a PSD, dar a precizat şi că s-ar bucura dacă s-ar alătura recent lansatei Uniuni Social-Progresiste.
„Oamenii cu care am lucrat în anii 2001-2003-2004, oameni care fie în calitate de miniştri, fie în calitate de parlamentari au sprijinit ca România să intre în Uniunea Europeană şi în alianţa Nord-Atlantică. Aceşti oameni au, din punct de vedere politic, cu ce se mândri, mă bucur foarte mult că am făcut parte dintre ei. Pe aceştia nu îi mai regăsesc in punctele de decizie de astăzi ale PSD. Este un proces natural, probabil. Dar aş putea vorbi mai degrabă de perspective în ceea ce priveşte acest partid (n.r. PSD) dacă aş putea vorbi de aceşti oameni. Este vorba de Vasile Puşcaş, Ioan Rus (n.r. oameni care nu mai sunt în PSD), chiar şi de Mircea Geoană, de Mihai Tănăsescu, chiar de oameni din Parlament care au reuşit să adopte măsurile prin care s-a putut constata, la sfârşitul anului 2004, faptul că, pe capitolele negociate, România a finalizat procesul de negociere cu UE. Sunt oameni cu personalitate, cu identitate politică proprie, sigur m-aş bucura dacă ar adera măcar la Uniunea Social-Progresistă, pe care încercăm să o punem în mişcare, dar desigur opţiunile le aparţin”, a precizat Diaconescu.
Nu am discutat cu Dâncu despre primăria Clujului
Întrebat de Sabina Fati dacă speculaţia avansată de Cozmin Guşă potrivit căreia Vasile Dâncu ar putea fi un candidat foarte bun pentru primăria Clujului şi că ar putea fi propus chiar de UNPR este adevărată, Cristian Diaconescu a negat aceste informaţii.
„Nu a existat un dialog în acest sens cu Vasile Dâncu, şi el face parte din cei care aveau un punct de vedere respectabil în PSD, eliminat în 2007, dar şi el este o voce analitică bine structurată în peisajul românesc. Sunt oameni care dacă doresc să se afilieze politic, o vor face şi m-aş bucura să fie la UNPR. Vasile a încercat la un moment dat proiecte de reformare a PSD şi a pătimit pentru asta.”