21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMotivarea magistraţilor în cazul Apostu: primarul Clujului se pregătea să pună în...

Motivarea magistraţilor în cazul Apostu: primarul Clujului se pregătea să pună în practică noi infracţiuni

Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj spun că Apostu a încasat – prin firma soţiei sale – sume de bani drept „bonus” pentru semnarea unor contracte avantajoase pentru anumite firme, dar dezavantajoase pentru bugetul local al primăriei.

În motivarea magistraţilor se arată că asigurare al parcului auto al unei regii aflate în subordinea Primăriei, RATUC Cluj Napoca, a fost făcută printr-un contract anual încheiat cu SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj Napoca. În cadrul acestui contract s-au încheiat o serie de poliţe RCA şi CASCO supraevaluate.

De exemplu o poliţă pentru o Dacie 1310 a fost taxată aproape dublu faţă de valoarea reală pe piaţă a acesteia.

„Spre exemplu, prima de asigurare RCA a unui autoturism Dacia 1310 pentru anul 2011, se ridică, în medie, pe piaţa asigurărilor, la suma de 550 lei. În cazul unui autoturism identic, asigurat de Primăria municipiului Cluj Napoca, pentru anul 2011, prin societatea G. F., prima de asigurare se ridică la suma de 1.008 lei (deşi plata este efectuată integral şi în avans)”, se arată în motivarea magistraţilor.

Semnarea acestor contracte de către Primărie presupunea virarea unor sume de bani către primarul Clujului, mai precis către firma soţiei acestuia. Sumele acestea erau livrate după încheierea unui contract de consultanţă cu Cabinetul avocaţial al soţiei lui Apostu, Monica Apostu.

Aspaziei Droniuc, reprezentanta SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj Napoca, a plătit lunar sume de bani – după încheierea primului contract deasigurare cu Primăria – ajungându-se ca în perioada aprilie 2009 – noiembrie 2011 să efectueze plăţi în valoare totală de 208.936 lei, echivalent a circa 50.000 euro.

Când s-a pus problema reînnoirii contractului de asigurare pentru anul 2012, Apostu a liniştit-o pe Aspazia Droniuc spunându-i că lucrurile vor fi ok dacă „totul va merge ca până acum“, adică dacă sumele de bani vor cvontinua să fie livrate pentru contractul de consultanţă al soţiei.

Salubrizarea e scumpă la Cluj

În cursul anului 2010, Primăria municipiului Cluj Napoca a organizat licitaţie pentru încheierea contractului de salubrizare a oraşului. După această dată, alte sume de bani au început să intre în contul firmei Monicăi Apostu, un total de aproximativ 45.000 euro.

„Exact ca şi în situaţia mai sus expusă, în perioada anterioară şi ulterioară semnării contractului, în contul Cabinetului de avocatură al învinuitei A. M.U. au început să intre, sistematic, sume de bani provenind de la reprezentanţii acestei societăţi. Astfel, în perioada aprilie 2010-octombrie 2011, în contul cabinetului de avocatură a intrat suma totală de 188.760 lei, echivalent a cca. 45.000 euro, plătită de SC T. T.C.SRL Cluj Napoca (persoană juridică ce are calitatea de administrator al SC Compania de Salubrizare B. V. SA, condusă de inculpatul S.M. C“, se arată în motivarea magistraţilor.

Cele mai citite

Ministrul Energiei anunţă măsuri speciale pentru a pregăti reţeaua energetică în faţa condiţiilor meteorologice extreme

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat finalizarea unui nou comandament energetic, cu scopul de a pregăti România pentru fenomenele meteorologice extreme prognozate în următoarele...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...
Ultima oră
Pe aceeași temă