La peste 20 de ani de la căderea comunismului se vorbeşte încă despre viaţa dusă sub ochiul vigilent al poliţiei secrete.
Ana Blandiana, Pavel Seifter (Cehia) şi Bretter Zoltan (Ungaria) vor vorbi, joi, la sediul ICR, despre experienţele proprii din timpul comunismului, când au fost „subiect” de interes pentru poliţia secretă din ţara fiecăruia. Vor descrie cum le-a influenţat acest lucru viaţa, care erau metodele folosite de supraveghetori şi care au fost dilemele cu care se confruntau într-un regim totalitar.
După două decenii de la căderea comunismului, a apărut o nouă generaţie, care nu are nici un fel de amintire personală despre regimul comunist. Trecutul nu foarte îndepărtat devine subiectul a diferite interpretări, de la ce suntem predispuşi să ne amintim până la ce anume să uităm sau cât de relevant este trecutul pentru realitatea socială şi politică actuală.
Discuţiile vor începe la ora 13.00 şi vor fi urmate de vernisarea unei expoziţii de fotografie inedită, ce prezintă activitatea Direcţiei de urmărire a Securităţii ceheşti, iar la ora 19.00 va fi vizionat filmul „Pouta/Strânsoarea”, de Radim Špaček, cel mai bun film al anului 2010.