14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLiceele particulare din Suceava - între stigmatizare şi performanţă

Liceele particulare din Suceava – între stigmatizare şi performanţă

Dacă până de curând afacerea liceelor particulare a fost una destul de prolifică, în ultimii ani numărul elevilor care optează să se înscrie în cadrul unui liceu particular stagnează sau chiar urmează o pantă uşor descendentă. Asigurarea unei baze materiale în conformitate cu standardele europene şi menţinerea costului şcolarizării la acelaşi nivel pe parcursul celor patru ani de studiu sunt unele din principalele argumente pe care mizează managerii instituţiilor preuniversitare private din municipiu.

Calitatea actului educaţional este frecvent contestată în cazul liceelor particulare, acestea fiind considerate de mulţi, doar ca o ultimă soluţie pentru obţinerea unei diplome de bac. Cu toate acestea, printre avantajele acestor instituţii, se numără clasele formate din puţini elevi, lejeritatea actului didactic şi dotările de ultimă oră ale instituţiilor.

În mare parte, instituţiile şcolare particulare din judeţ (grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee) funcţionează pe baza unei autorizaţii de încredere acordată de Ministerul Educaţiei, unele dintre acestea depunându-şi documentaţia în vederea obţinerii acreditării. Asociaţia Şcolară Creştină „Filadelfia”, Liceul Nr.1 şi Liceul „Virgil Madgearu” sunt singurele unităţi preuniversitare particulare acreditate din judeţ.

Dacă până de curând, afacerea liceelor particulare a fost una destul de prolifică, în ultimii ani numărul elevilor care optează să se înscrie în cadrul unui liceu particular stagnează sau chiar urmează o pantă uşor descendentă.

„Am înregistrat o evoluţie foarte bună a numărului de elevi până în acest an. Ţinând cont că se impune plata anuală a unei taxe de şcolarizare, probabil din cauza climatului de austeritate financiară, numărul elevilor s-a diminuat cu circa 200. În prezent peste 600 de elevi urmează cursurile Liceului Particular „Virgil Madgearu”. Numărul cadrelor didactice este de 16″, a declarat Gabriela Carpiuc, profesor de discipline economice în cadrul liceului menţionat.

În condiţiile în care sistemul românesc de învăţământ de stat trece prin schimbări ce par că nu mai ajung la sfârşit, unele avantaje oferite de şcolile particulare precum asigurarea unei baze materiale adecvate în conformitate cu standardele europene, datorită autofinanţării şi menţinerea costului şcolarizării la acelaşi nivel pe parcursul celor patru ani de studiu, par a fi unele din principalele argumente pe care mizează managerii instituţiilor private din municipiu.

„Într-adevăr purtăm acest stigmat de şcoală particulară, însă în cadrul acestor instituţii de învăţământ putem consemna avantaje pe care cu greu le putem regăsi în şcolile publice. Relaţia elev- profesor este unul dintre avantaje, aceasta fiind mai mult o legătură de colaborare. Lucrând cu efective mici de elevi, actul didactic ia mai mult forma unor meditaţii”, a mai precizat Gabriela Carpiuc. „Frecvent ne confruntăm cu reticenţa manifestată faţă de învăţământul particular din partea populaţiei, asta probabil din cauza imaginii nefavorabile conturate, de multe ori în mod nejustificat”, a declarat Viorela Maţipiuc, directoarea Liceului „Virgil Madgearu”.

„Dotările de care dispun elevii sunt de ultimă oră, numărul calculatoarelor per elev fiind de trei ori mai mare decât în cazul şcolilor de stat”, a explicat Dan Lohănel, manager general al Liceului Particular Nr.1 Suceava.

Scenariul este diferit în cazul Şcolii Creştine „Filadelfia”, prima unitate de învăţământ preuniversitar particular acreditată din cele trei din prezent.

„În cadrul ciclului liceal la Şcoala Creştină Filadelfia sunt încadraţi circa 250 de elevi,efectivul acestora mărindu-se considerabil de la un an la altul. În cadrul instituţiei noastre se poate vorbi de performanţă la cel mai înalt nivel, „Filadelfia” fiind o etichetă favorabilă pe care ne-am creat-o”, a declarat Magda Nichifor, directorul Şcolii Creştine Filadelfia. Admiterea în cadrul instituţiei menţionate se face luând în calcul o serie de calificative, fiind de altfel şi singura unitate şcolară particulară care solicită examen de admitere.

 

Liceele particulare- între business şi performanţă

Sunt cunoscute controversele stârnite de subiectul intituţiilor de învăţământ preuniversitare private, adeseori considerându-se că liceele particulare s-au specializat în culegerea celor care nu au prins loc la repartizarea computerizată din cadrul sesiunii de admitere. Nu de puţine ori, aceste instituţii sunt consderate a fi gândite numai ca o afacere, unde costurile cresc prin angajarea unui personal nu foarte bine pregătit şi mai ales prin accentul pus pe numărul de „clienţi” atraşi şi nu pe calitatea serviciilor. Reprezentanţii liceelor particulare sucevene contracarează această ipoteză afirmând că cele mai multe cadre didactice din sistemul privat provin din rândul celor care au lucrat la stat iar în unele cazuri, acestea continuă să predea atât în şcoli publice, cât şi în unele particulare.

„Cei care au vrut să facă exclusiv business din această activitate, cu timpul au dispărut. Şi-au umplut buzunarele, nerespectând o serie de norme dar şi-au încetat activitatea. Cei care au pus accent şi pe calitatea activităţii pe care o coordonează încă sunt pe piaţă”, a opinat Dan Lohănel.
În privinţa rezultatelor şcolare, unii manageri suceveni recunosc faptul că pentru liceele private nu optează copiii supradotaţi, însă învăţământul particular asigură frecvent pregătire suplimentară a elevilor de la frecvenţă redusă în vederea participării cu succes la concursurile şi examenele şcolare.

Totodată, managerii instituţiilor asigură că elevii au posibilitatea de a urma cursuri de practică, lucru posibil printr-o serie de protocoale şi colaborări încheiate cu mai multe firme particulare şi bănci din judeţul Suceava.

Taxele de şcolarizare impuse de către instituţiile de învăţământ preuniversitar private sucevene încep de la 1.500 de lei, unele dintre acestea oferind gratuitate pentru primul an sau pentru primii doi ani de studiu.

 

Majoritatea elevilor au peste 21 de ani

În cadrul Liceului Particular „Virgil Madgearu” din cei aproximativ 600 de elevi, circa 450 dintre aceştia au 21 sau peste 21 de ani. Scenariul este similar şi în cadrul Liceului Nr.1 unde din cei 1.500 de elevi ai instituţiei, 1.400 au cu mult peste vârsta unui licean obişnuit, acesta fiind şi numărul cursanţilor înscrişi pentru a urma forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.

Managerii instituţiilor apreciază acest lucru ca fiind o şansă acordată celor care se află la o vârstă mai înaintată, de a-şi finaliza studiile.

Elevii suceveni care optează pentru învăţământul particular se pot orienta către Şcoala Creştină „Filadelfia”, Liceul Particular Nr.1, Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Economic „Ţara de Sus” Vatra Dornei, Şcoala Creştină „Natanael” şi Liceul Particular „Virgil Madgearu”. Admiterea la un astfel de liceu se face, cu câteva excepţii, prin concurs de dosare. La nivel naţional, există în prezent circa 60.000 de elevi care urmează cursurile unei instituţii preuniversitare private, în total funcţionând 1.022 de instituţii de învăţământ privat preuniversitar, din care 261 acreditate şi 761 autorizate.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă