7.8 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialS&P ar putea retrograda Ungaria în categoria statelor nerecomandate pentru investiţii

S&P ar putea retrograda Ungaria în categoria statelor nerecomandate pentru investiţii

Standard & Poor’s (S&P) ar putea revizui în scădere ratingul de ţară al Ungariei în categoria nerecomandată investitorilor, după ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicaţii negative, urmând o decizie similară a Fitch, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

S&P va lua, probabil, în noiembrie o decizie în privinţa calificativului actual „BBB-” al Ungariei, potrivit unui comunicat al agenţiei.

Fitch, o altă mare agenţie de evaluare financiară, a revizuit vineri de la negativă perspectiva de rating a Ungariei.

Ungaria are în acest moment perspectivă negativă din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating, inclusiv Moody’s.

S&P evaluează România cu rating „BB+”, cea mai ridicată treaptă din categoria nerecomandată pentru investiţii şi imediat sub ratingul „BBB-” al Ungariei. Fitch şi Moody’s acordă României calificativele „BBB-” şi „Baa3”, recomandate investitorilor, la fel ca în cazul Ungariei. Toate trei agenţiile au perspectivă stabilă pentru România.

Potrivit S&P, politicile „imprevizibile” ale Ungariei, precum introducerea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei sau forţarea băncilor să accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare, au un impact negativ într-o perioadă de deteriorare a situaţiei economiei mondiale.

Randamentul cerut Ungariei pentru titluri de trezorerie a urcat în noiembrie la maximul ultimilor doi ani, în timp ce forintul s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate, stârnind temeri că guvernul de la Budapesta nu va putea finanţa cea mai ridicată datorie publică dintre membrii UE din Europa de Est. Investitorii evită activele riscante în contextul eforturilor liderilor europeni de a găsi o soluţie pentru stoparea crizei datoriilor suverane.

Ungaria a încheiat în 2008 un acord împrumut cu Fondul Monetar Internaţional pentru a evita intrarea în încetare de plăţi în contextul crizei financiare. Premierul Viktor Orban, care a preluat postul anul trecut, a refuzat un nou acord cu Fondul, pentru a avea mai multă libertate ca să poată urma unele politici „neortodoxe” de reducere a îndatorării ţării, potrivit Bloomberg.

Cele mai citite

Conor Bradley, prestație memorabilă! „L-a băgat în buzunar” pe Mbappe în victoria Liverpool – Real Madrid 2-0

Conor Bradley, tânărul fundaș dreapta al lui Liverpool, a avut o evoluție impresionantă în meciul împotriva lui Real Madrid, reușind să-l anihileze pe Kylian...

Declarațiile înainte de FCSB – Olympiacos provoacă tensiuni! Grecii îi numesc aroganți pe Charalambous și Bîrligea

Antrenorul Elias Charalambous și atacantul Daniel Bîrligea au stârnit controverse în presa din Grecia înaintea duelului decisiv din Europa League, cu Olympiacos. În această seară,...

Managerii estimează creșteri de prețuri în mai multe sectoare economice, până în ianuarie 2025

Managerii întreprinderilor din România prognozează o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul Conform INS, managerii anticipează o relativă stabilitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă