21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCu medii mari şi posibilităţi reduse, studenţii USV încă aşteaptă cumularea burselor

Cu medii mari şi posibilităţi reduse, studenţii USV încă aşteaptă cumularea burselor


Conform unui amendament din noua Lege a Educaţiei, începând din anul universitar 2011-2012 este posibilă cumularea bursei sociale cu orice altă bursă.

Studenţii nu şi-au primit până în prezent drepturile pecuniare, o mare parte trebuind să se descurce doar cu bursa de studiu, totodată având dreptul şi la o bursă socială. Reprezentanţii USV susţin că acordarea celor două burse cumulate va fi posibilă o dată cu finalizarea de către MECTS a amendamentului care stipulează acordarea acestor drepturi.

Până în acest an, bursa socială nu putea fi primită în paralel cu orice alt tip de bursă, însă conform noii Legi a Educaţiei începând din anul universitar 2011-2012 va fi posibilă cumularea bursei sociale cu orice altă bursă. Bursele sociale pot fi cumulate cu bursa pentru performanţă universitară o dată cu aprobarea amendamentului care prevede că „elevii şi studenţii care beneficiază de burse sociale de studiu, pot primi şi burse pentru performanţe şcolare şi universitare”.
După ce studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” care se încadrau în prevederile impuse au depus dosarul cu documente justificative la secretariatele facultăţilor, aceştia susţin că deşi anul universitar a debutat cu mai mult de o lună în urmă, încă nu au beneficiat de drepturile pecuniare ce li se cuvin.

„Primesc bursă de studiu şi mă încadram şi la bursă socială. Am fost înştiinţaţi de la secretariat că „s-ar putea” cumula bursa socială cu alt tip de bursă, am făcut dosarul, iar în momentul când s-au aprobat listele cu bursă nu s-a mai cumulat nimic. Ni s-a transmis că nu au primit precizări clare asupra legii şi nu pot deocamdată cumula bursele. Sunt foarte mulţi studenţi în situaţia mea care trebuie să se descurce doar cu bursa de studiu, totodată având dreptul şi la o bursă socială”, ne-a declarat Ionuţ M., student în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

Totodată, reprezentanţii USV susţin că acordarea celor două burse cumulate este doar o chestiune de timp, instituţia suceveană de învăţământ superior aşteptând finalizarea de către MECTS a amendamentului care stipulează acordarea acestor drepturi.

„Regulamentul cu privire la acordarea burselor este supus în continuare unor modificări, pe baza prevederilor Legii Educaţiei, pentru a fi dat mai apoi spre aprobare. Suntem în permanentă legătură cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, iar în viitorul apropiat Consiliul Naţional al Finanţării Învăţământului Superior urmează să finalizeze o serie de dispoziţii, pentru a da curs burselor către studenţi. Aşteptăm forma finală a metodologiei, după care studenţii îşi vor primi drepturile băneşti. Bineînţeles, vom respecta amendamentul prin care se stabileşte cumularea burselor sociale cu cele de studiu”, a precizat Maria Muscă, secretar şef în cadrul USV.
Totodată, conform acesteia, studenţii vor primi retroactiv sumele cuvenite, respectiv de la începutul anului universitar.

Pe de altă parte, studenţii beneficiari sunt sceptici în ceea ce priveşte obţinerea drepturilor financiare în viitorul apropiat. „Se vehiculează că va mai dura până vom primi bursele, deoarece încă se mai lucrează la stabilirea cuntumului lor, care din câte am înţeles va fi acelaşi pentru fiecare facultate. ~ncă nu s-au afişat listele beneficiarilor, iar despre cumularea lor nu am primit foarte multe detalii”, ne-a declarat Maria A., studentă a Facultăţii de Asistenţă Managerială şi Secretariat din cadrul FSEAP.

Studenţii USV care provin din familii al căror venit net mediu pe membru pe lunile iulie, august şi septembrie 2011 este mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv 670 ron, studenţii din anii II-IV integralişti şi care nu sunt notaţi cu „absent” la activităţile demarate pe parcursul semestrului al doilea al anului universitar 2010-2011 au dreptul de a beneficia de bursele menţionate.

Studenţii pot beneficia de burse pentru stimularea excelenţei şi de burse sociale pentru susţinerea financiară a celor cu venituri reduse. În cazul burselor sociale, alocaţia bugetară trebuie să acopere un minimum de masă şi cazare, iar acestea pot fi cumulate cu celelalte tipuri de burse. Bursele pentru stimularea performanţei se distribuie conform regulamentelor interne ale universităţii şi pot fi împărţite în burse de merit, de studiu, de excelenţă etc.

Bursa de merit se acordă studenţilor în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură, acestea revizuindu-se la începutul semestrului al II-lea, ulterior beneficiind studenţii care după sesiunea de iarnă sunt integralişti.

Înainte ca amendamentul din Legea Educaţiei să fie propus, studenţii nu puteau cumula mai multe tipuri de burse din programele Ministerului Educaţiei (burse de merit, burse sociale). Prin urmare, pentru a putea beneficia de bursa de merit, după publicarea clasamentului, studenţii selectaţi trebuiau să completeze şi să depună la secretariat o Declaraţie de Onoare potrivit căreia nu mai beneficiază de bursă din partea unei alte instituţii publice de învăţământ superior.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...
Ultima oră
Pe aceeași temă