Liderii UNPR au lansat ieri Platforma de centru-stânga, baza doctrinară pentru Uniunea Social Progresistă, al cărei „botez” e preconizat pentru sfârşitul lunii decembrie. Şi pentru că tot şi-a manifestat Mircea Geoană dorinţa de a continua să facă politică după o excludere din PSD, liderii UNPR i-au transmis că este binevenit alături de ei.
Platforma de centru-stânga, concepută ca un ONG, o mişcare civică în care să fie reprezentate asociaţii de pensionari, patronate, sindicate şi „marile valori ale României”, după cum anunţa ministrul Gabriel Oprea, pregăteşte practic terenul pentru Uniunea Social Progresistă şi a fost lansată ieri în prezenţa a peste 150 de studenţi de la facultăţile bucureştene. „Pentru a rezista tentaţiei de a deveni populistă, stânga trebuie să rămână onestă. Stânga europeană este stânga care elimină monopolurile, fie că ele sunt economice, dar mai ales cele politice”, a explicat Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR, ceea ce-şi propune viitoarea uniune. Uniune care se va bate pe voturi, evident, cu Uniunea Social-Liberală. „UNPR are o strategie extrem de bine pusă la punct pentru a se legitima pe deplin pe scena politică românească. Cine crede altceva despre acest partid se va păcăli. UNPR îşi calculează foarte exact fiecare pas şi, din câte aţi putut observa, cam tot ceea ce ne-am propus am şi realizat”, este avertismentul transmis de Diaconescu acelora care pun sub semnul întrebării resursele UNPR de a supravieţui politic după alegerile din 2012.
Sondajele de opinie realizate până acum nu prea au reuşit însă să plaseze partidul ministrului Gabriel Oprea peste marja de eroare. Aşa se explică şi apetitul progresiştilor pentru a semna, în teritoriu, protocoale de colaborare cu organizaţiile PDL în perspectiva alegerilor locale. „Acolo unde Coaliţia are un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean în funcţie care se bucură de încrederea şi sprijinul comunităţii, acolo vom merge pe varianta candidatului comun. Fie că este de la UNPR, fie că este de la PDL, acel candidat va primi sprijinul ambelor partide”, explica strategia, în urmă cu aproape o lună, Gabriel Oprea.
Şi Geoană mizează pe „curente neexplorate” de stânga
„El (Mircea Geoană – n.r.) este binevenit şi, dacă vrea să participe la acest dialog, cred că are ceva de spus. Are idei de stânga, este un politician cu alonjă internaţională”, a fost invitaţia pe care i-a lansat-o, ieri, preşedintele UNPR, Marian Sârbu, lui Mircea Geoană.
Invitaţia liderului UNPR survine după ce preşedintele Senatului a declarat că nu pleacă din PSD şi că nu intenţionează să provoace o sciziune a partidului, dar că va lupta pentru „dreptul la supravieţuire politică” dacă se va încerca eliminarea sa. Ulterior, Geoană a venit şi cu detalii despre planurile sale de rezervă în cazul în care Comisia de Etică şi Integritate decide duminică să propună excluderea sa din PSD. „Merg şi fac politică înainte. Cum, cu cine, nu ştiu. Sunt un om cu convingeri politice profunde, sunt un social-democrat profund, pot fi denumit de centru, centru-stânga. Sunt un om care înţelege şi nevoia unor sub-curente ideologice în partidul nostru. (…) Cred că şi mesajul social-liberal e important. (…) Cred că este loc şi de un curent social-creştin”, a explicat Geoană într-un interviu tv.
Până atunci însă, preşedintele Senatului pare să rămână cu tot mai puţini susţinători în războiul cu Victor Ponta, în condiţiile în care pentru respectarea deciziei de luni a Biroului Permanent al PSD se pronunţă tot mai multe filiale. Printre acestea, organizaţiile Tulcea, Vâlcea şi Alba, dar şi Organizaţia de Femei a PSD şi Tineretul Social-Democrat.