21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSute de hectare de vegetaţie ard necontrolat în trei judeţe. Pompierii vor...

Sute de hectare de vegetaţie ard necontrolat în trei judeţe. Pompierii vor interveni cu un elicopter

Sute de hectare aflate la litiera unor paduri de foioase ard în continuare, iar flăcarile s-au extins în Hunedoara, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, iar pompierii au apelat la elicoptere dotate cu sisteme de stingere a incendiilor, din cauza zonellor greu accesibile, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), potrivit NewsIn.

Astfel, în judeţul Hunedoara, focarele din Masivul Şureanu şi din localităţile Fizeşti, Ursici, Rusor, Galaţi şi Balomir sunt încă active şi se manifestă pe aproape 300 de hectare de teren.

Pentru ca majoritatea arderilor aparute în Masivul Sureanu se manifesta pe crestele versantilor în locuri neprielnice interventiei cu mijloacele clasice de actiune, s-a solicitat un elicopter dotat cu un sistem de stingere a incendiilor, ce apartine Inspectoratului General de Aviatie„, informeaza IGSU, care precizeaza ca aparatul de zbor se va alimenta cu apa din barajele de acumulare de pe Râul Mare, aflate la mai putin de 10 kilometri de focare.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, pâna în prezent, flacarile au distrus 24 de hectare de vegetaţie uscată, cazaturi de lemn rasinos si puiet din zonele: Izvorul Comarnicelor (6 hectare), Vârful Caldarusii (15 hectare) si Vârful Craiului (3 hectare). Zonele afectate sunt inaccesibile tehnicii de interventie, de aceea echipajele de pompieri au fost nevoite sa utilizeze doar mijloace de prima interventie (sape, lopeti, maturi, motofierastraie). De asemenea, si aici s-a solicitat sprijinul elicopterului Inspectoratului General de Aviatie. Acesta a executat zece misiuni de stingere a incendiilor, transportând aproximativ 30.000 l de apa din lacul de acumulare Colibita, în special în zona Vârful Caldarusii.

În judeţul Maramureş, s-a apelat, de asemenea, la un elicopter dotat cu sistemul de stingere a incendiilor de tip „Bumbi Bucket”, care intervine pentru stingerea focarelor de pe Valea Chiuzbăii şi Valea Şerpoaia.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă