Victor Ponta şi-a dat singur şah mat şi are o singură soluţie de ieşire: răzgândirea. Fiindcă dacă PSD îl dă afară pe Geoană aşa cum inistă Ponta, partidul va pierde un grup întreg de parlamentari; dacă nu îl dă afară, Ponta este aşteptat cu demisia, aşa cum a promis.
Vechea gardă din PSD ar putea ieşi astfel câştigătoare din criza declanşată de liderul PSD, iar USL s-ar putea destrăma, dacă actuala conducere a partidului nu găseşte o soluţie inteligentă care să stingă conflictul fără pierderi majore.
Încercarea şefului PSD de a-i trage pe neaşteptate de sub fund fotoliul de preşedinte al Senatului colegului său, Mircea Geoană, fără argumente serioase a redeschis lupta dintre fracţiunile partidului. Reaşezarea se face, în funcţie de interesele şi calculele personale, în mai multe grupări: Ion Iliescu şi Adrian Năstase fac echipă împreună, ca în vremurile bune. În jurul lor se vor strânge nemulţumiţii, inclusiv Marian Vanghelie, gata oricând să se răzbune pe Victor Ponta, care i-a luat organizaţia de Bucureşti. Iliescu şi Năstase nu strâng rândurile pentru a-l apăra pe Mircea Geoană de excluderea din partid cerută de Ponta pentru nesupunere, ci pentru a demonstra că PSD e lăsat în voia sorţii, că nimeni nu calculează impactul deciziilor care sunt luate de actuala conducere, că nu există nici o strategie în afară de discursul anti-Băsescu şi, mai ales, că tânărul Ponta nu are nici logica necesară unui şef de partid, nici flerul care să-l salveze de momentele complicate; o altă fracţiune este cea care-l susţine pe Victor Ponta în demersul său de eliminare din PSD a şefului Senatului, printre ei şi Viorel Hrebenciuc, artizanul jocurilor subterane, cel care ia decizii de acest fel doar după ce numără tabăra câştigătorilor, dar şi cei care au primit funcţii sau promisiuni; adepţii lui Mircea Geoană sunt o altă categorie, care s-ar alinia alături de vechea gardă; mai sunt jucătorii singuratici de genul Miron Mitrea, care-şi negociază independent poziţia în funcţie de evoluţia lucrurilor.
Ion Iliescu şi-a dat seama imediat de eroarea lui Victor Ponta atunci când a decis să-i ia lui Mircea Geoană preşedinţia Senatului, atrăgându-i atenţia că PSD va pierde singura funcţie importantă pe care o deţine în acest moment. În acelaşi timp, Ponta nu a rezolvat toate necunoscutele ecuaţiei pe care vroia să o fluture şi nu s-a hotărât de la început că vrea să sacrifice fotoliul de şef al Senatului, indiferent de consecinţe. Dacă ar fi plecat cu această ipoteză completată cu explicaţia că PSD nu câştigă nimic de pe urma preşedinţiei Senatului, Victor Ponta ar fi reuşit să-l ia prin surprindere pe Mircea Geoană, bănuit de complicităţi cu puterea. Actualul preşedinte al PSD nu a înţeles însă că decapitările se pregătesc la partid pentru a avea succes la public, că suspansul trebuie controlat, nu construit spontan, şi că pentru jocurile importante sunt necesare mai multe mutări de rezervă.
Victor Ponta a preluat modelul aplicat de Crin Antonescu în PNL şi vrea să-i lichideze rând pe rând nu doar pe cei predispuşi la înţelegeri cu adversarul, ci şi pe concurenţii incomozi. Din telegramele WikiLeaks rezultă că Geoană s-a văzut în secret cu Băsescu inclusiv în perioada în care preşedintele era suspendat, iar acum planul puterii ar fi să-l disloce pe şeful Senatului din PSD, iar la plecare să ia cu el spre băncile guvernamentale încă 20-30 de parlamentari. În acest fel, PDL şi UNPR ar avea o majoritate suficientă şi ar scăpa de pretenţiile şi ifosele UDMR. Numai că Mircea Geoană aşteaptă să fie dat afară, nu vrea să plece ca un trădător. Victor Ponta pare dispus să-i pună în aplicare planul, forţează nota şi insistă să-şi dea demisia dacă nu poate scăpa de Mircea Geoană, deşi Ion Iliescu îi spune că rupturile pot fi fatale, mai ales dacă se produc înainte de alegeri.
Confruntarea aritmetică ar putea duce la noi alegeri în PSD, dorite acum nu doar de adepţii binomului Iliescu-Năstase, ci şi de pragmaticii pe termen lung, care nu sunt fericiţi cu existenţa USL. Demisia lui Ponta ar demonstra o dată în plus că PSD nu se poate descurca fără vechiul nomenklaturist, care la 81 de ani continuă să dea direcţiile partidului şi care îi va face loc spre vârf şi fidelului său tovarăş de drum Adrian Năstase, indiferent câte dosare mai are de cărat în spate.