6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialRăzboiul politic din arhivele Consiliului Judeţean

Războiul politic din arhivele Consiliului Judeţean

Consilierii judeţeni din Cluj au aprobat, cu 31 de voturi pentru din cele 33 exprimate formarea unei comisii de anchetă care va verifica toate licitaţiile, contractele de concesiune, contractele de asociere în participaţiune şi alte documente de acest fel. Formarea comisiei vine după arestarea preventivă a vicepreşedintelui PDL al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, acuzat că ar fi primit mită suma de 10.000 de euro, pentru a truca o licitaţie legată de întreţinerea contractului Cluj Arena.

Constituirea comisiei a fost propusă de consilierii USL, care au cerut verificarea tuturor contractelor atribuite în urma unor licitaţii conduse de Radu Bica. Preşedintele PDL al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a propus ca „această comisie să verifice toate contractele din intervalul 2004 -2011”, însă, în cele din urmă, consilierii au decis ca această comisie de anchetă să verifice toate contractele din intervalul 2000 – 2011. Astfel, comisia va verifica documentele din perioada în care Consiliul Judeţean a fost condus, succesiv, de Ioan Rus (PSD), Graţian Şerban (PSD), Marius Nicoară (PNL) şi Alin Tişe (PDL).

Rapoarte lunare

Comisia de anchetă va trebui să îşi prezinte concluziile în termen de trei luni. Ca urmare a propunerii consilierului judeţean PSD, Valentin Cuibus, membrii comisiei vor trebui să prezinte un raport de activitate la sfârşitul fiecărei luni.

Practic, fiecare partid reprezentat în Consiliul Judeţean va avea un reprezentant care va verifica documentele.

Comisia va fi compusă din Ioan Petran (PNL), Petru Guş (PRM), Steluţa Racolţa (PDL), Szilard Sztraniczki (UDMR) şi Teodor Pop-Puşcaş (PSD). Există şi patru membri supleanţi: Marius Mânzat (PNL), Călin Tuluc (PDL), Lenke Szedilek (UDMR) şi Liviu Medrea (PSD).

Dispută politică

Atât preşedintele PDL al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, cât şi fostul subprefect PSD, consilierul judeţean Dănuţ Canta, au recunoscut faptul că miza acestei comisii de anchetă este una politică. Şi asta în condiţiile în care fiecare legislatură a avut parte de mai multe scandaluri. De exemplu, în perioada 2000 – 2004, când Consiliul Judeţean era controlat de reprezentanţii PSD, au existat o serie de scandaluri legate de atribuirea unor contracte, cum ar fi cel pentru modernizarea vechiului terminal al Aeroportului, către compania Construcţii Napoca SA.

Unul dintre acţionarii acestei companii a fost, până în perioada în care a devenit membru al Guvernului, fostul vicepremier Ioan Rus. De asemenea, Construcţii Napoca este condusă de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Ştefan Dimitriu, care era liderul organizaţiei municipale a PSD şi consilier local. În prezent, Ştefan Dimitriu este liderul judeţean al UNPR. În perioada mandatului lui Marius Nicoară, unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri a fost cel legat de atribuirea contractului pentru Iulius Mall. Omul de afaceri Arpad Paszkany, finanţatorul echipei CFR Cluj, care a pierdut contractul în favoarea lui Iulian Dascălu, patronul Iulius Group, l-a reclamat pe Marius Nicoară la DNA. De altfel, toţi membrii comisiei de licitaţie au fost audiaţi de procurorii anticorupţie.

Scandalul Bica

În mandatul lui Alin Tişe, cel mai răsunător scandal de corupţie este cel în care este implicat „locotenentul” său, Radu Bica. Acesta susţine că este nevinovat, însă procurorii anticorupţie spun că el ar fi cerut mită suma de 25.000 de euro pentru a atribui firmei Frarom contractul de mentenanţă pentru stadion. Valoarea acestui contract urma să fie de 60.000 de euro pe lună. Radu Bica a primit o primă tranşă de 10.000 de euro, bani care au fost găsiţi de procurori într-o ladă de canapea din apartamentului politicianului.

Cele mai citite

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...
Ultima oră
Pe aceeași temă