22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDilema BNR: Creştere PIB sau leu puternic?

Dilema BNR: Creştere PIB sau leu puternic?

Banca Naţională a României este pusă în situaţia de-a alege anul viitor între creşterea economică şi stabilitatea cursului valutar, după ce inflaţia va scădea în primăvară la 2%, faţă de 8% cu un an înainte. Dobânda de politică monetară de 6% este de natură să inhibe creşterea economică, iar guvernatorul Mugur Isărescu a sugerat ieri că ea va mai fi redusă. Pe de altă parte, o reducere prea abruptă ar îndepărta capitalurile speculative de pe piaţă, lucru care ar duce la deprecierea leului. Potrivit lui Isărescu, BNR apreciază că rata de schimb se situează în prezent într-o zonă de echilibru.

“În ianuarie, situaţia internaţională., în maniera în care va evolua ea, situaţia fluxurilor de capital va conta foarte mult (pentru decizia BNR de politică monetară). Spun situaţia fluxurilor de capital şi nu curs pentru că nu vreau să dau sentimentul că ţintim un anumit nivel de curs.Ne uităm la o zonă de echilibru a cursului, care există în acest moment, şi nu vrem s-o stricăm prin mişcări nechibzuite”, a spus Isărescu.

Condiţiile de piaţă din prezent permit într-un câmp destul de importantant reducerea dobânzii cheie, însă o astfel de politică ar trebui urmată în paşi mici şi ţinând cont de ansamblul factorilor din piaţă de la momentul respectiv, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. “Mişcând rata dobânzii de politică monetară nu vrem să stricăm alte lucruri. De stricat echilibrele este uşor. Să le restabileşti, sa revii la înceredere este mai greu. Nu este vorba de frică, că nu suntem curajoşi. Nu trebuie să ne dovedim curajul dând cu capul într-un perete de oţel”, a afirmat şeful băncii centrale.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%, a anunţat Isărescu.

“Spunem două lucruri, până spre primăvara anului viitor va continua căderea preţurilor, a IPC, pentru că efectul de bază continuă. S-ar putea ca prin martie să fie în jur de 2% sau chiar mai puţin, apoi tot efectul de bază ne va împinge mai în sus spre vară. Nu vedem în vară scăderi de preţuri alimentare, ne menţinem conservatori. Avem amplitudini extrem de mari în acestă perioadă, de 2%. Pentru că în această perioadă am avut o scădere medie de 0,2%, efectul de bază va duce inflaţia de la 2%, sub 2%, spre 3,5-3,6% în toamnă. S-ar putea să avem în primăvară o rată a inflaţiei sub media UE”, a afirmat Isărescu.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...

Alegeri istorice în Mexic. O femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția de președinte

Pe 2 iunie, mexicanii își vor alege viitorul președinte într-o cursă istorică în care o femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția supremă,...

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă