Costurile împrumuturilor Guvernului italian au crescut considerabil, fiind acompaniate de teama privind instabilitatea politică de la Roma, relatează BBC.
Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a crescut de la 6,37% la 6,64%. Există teama că Italia, care este cea de-a treia mare economie a Uniunii Europene, ar putea deveni următoarea victimă a crizei datoriilor. Premierul Silvio Berlusconi se va confrunta marţi cu votul privind finanţele publice.
Acţiunile europene au scăzut pe pieţele din Londra, Frankfurt şi Paris cu peste 1%. Temerile privind situaţia Italiei aruncă în umbră evoluţia lucrurilor în Grecia, unde premierul Giorgios Papandreou a încheiat o alianţă cu opoziţia pentru a forma un nou Guvern de coaliţie pentru a aproba pachetul de salvare din partea EU-FMI.
Miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni pentru a discuta despre situaţia din Grecia şi despre extinderea Fondului European pentru Stabilitate Financiară. Până acum, liderii au convenit extinderea Fondului de la 440 de miliarde la 1000 de miliarde de euro, pentru a putea gestiona problemele economice ale Italiei şi Spaniei. Miniştrii de Finanţe din întreaga Uniune Europeană se vor întâlni marţi.
De asemenea, liderii mondiali au convenit, săptămâna trecută, la summit-ul G20 de la Cannes, să crească puterea FMI, însă nu au oferit detalii privind planurile concrete pentru zona euro.
Între timp, reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional (aşa-numita „troika”) se află luni în Lisabona pentru o nouă evaluare privind modul în care Portugalia implementează pachetul de salvare.
Începutul sfârşitului
Pieţele privesc capacitatea Italiei de a-şi plăti datoriile cu o neîncredere din ce în ce mai mare.
Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor pe 10 ani ale Germaniei şi Italiei au atins 488 de puncte de bază, cea mai mare diferenţă de după 1995. Randamentul obligaţiunilor italiene pe 1 an au sărit, vineri, la 6,3% de la 5,5%, comparativ cu creşterea de 0,26% din cazul Germaniei.
Richard Hunter, liderul brockerilor de la Hargreaves London, a declarat că îngrijorările privind Italia nu se manifestă în legătură cu situaţia economică, ci cu situaţia politică. „Acesta ar putea fi începutul sfârşitului pentru Berlusconi”, a declarat el pentru BBC.
„Vorbim despre cu totul altceva atunci când ne referim la Italia. Grecia este responsabilă pentru 2% din PIB-ul european, în timp ce Italia este cea de-a treia mare economie din UE, fiind în spatele Germaniei şi Franţei”, a continuat Richard Hunter.
Presiunea asupra lui Silvio Berlusconi este din ce în ce mai mare, el urmând să se confrunte cu un vot de încredere la sfârşitul acestei săptămâni.