22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPremierul Emil Boc: Sper ca decizia autorităţilor din Grecia va urmări şablonul...

Premierul Emil Boc: Sper ca decizia autorităţilor din Grecia va urmări şablonul hotărârilor de la Bruxelles

Premierul român, Emil Boc, şi-a exprimat, vineri, speranţa că autorităţile elene vor lua decizii în sensul hotărârilor de echilibrare economică luate la Summitul zonei euro şi Consiliul European de săptămâna trecută, în contextul în care Atena a anunţat posibilitatea unui referendum naţional privind planul de salvare a Greciei, relatează Agerpres.

De asemenea, el a făcut apel la responsabilitatea politcienilor din diferitele state europene, pentru a lua decizii în sensul reducerii datoriei ţărilor lor.

„Summitul zonei euro care a avut loc la Bruxelles săptămâna trecută a emis un răspuns global la criza datoriei suverane şi, implicit, la aceste preocupări din regiunea noastră. Faptul că liderii UE au fost în măsură să prezinte o soluţie pentru datoria Greciei este un semn de responsabilitate şi de speranţă că lucrurile pot intra într-o „zonă de încredere”. Şi sper, de asemenea, că decizia autorităţilor greceşti va urmări acelaşi şablon. Bineînţeles, decizia aparţine autorităţilor greceşti, dar voiam să menţionez un punct de vedere personal: cred că politcienii trebuie să-şi asume responsabilităţile pentru ţările lor, pentru că politicienii sunt la originea politicilor din diferitele ţări care au crescut datoria, aşa că politicienii trebuie să-şi asume aceeaşi responsabilitate pentru a reduce datoria ţărilor lor”, a spus Boc, la reuniunea Iniţiativei Central-Europene, de la Belgrad.

În context, premierul român s-a exprimat pentru măsuri coerente şi coordonate la nivel european, pe fondul influenţelor negative pe care problemele din zona euro le au asupra statelor non-euro.

„Criza a sporit necesitatea unor reforme structurale în interiorul ţărilor noastre, precum şi cu privire la guvernanţa economică europeană. Creşterea interdependenţelor economice necesită un răspuns mai hotărât şi mai coerent la nivel politic. Niciuna dintre ameninţările crizei nu poate fi evitată prin intermediul politicilor naţionale în individuale. Eforturile comune şi răspunsurile coordonate sunt esenţiale pentru restabilirea încrederii în piaţă. Dezbaterile intense în interiorul UE şi temerile exprimate cu privire la euro şi zona euro au creat dificultăţi majore pentru guvernele noastre. În ciuda componenţei sale diversificate, regiunea Europei Centrale şi de Sud a devenit şi mai dependentă de economia zonei euro. Prin urmare, evoluţiile recente din zona euro au avut un impact vizibil asupra nivelului fluxurilor de investiţii străine şi cu privire la finanţarea datoriei externe pe termen scurt în unele dintre ţările noastre”, a precizat Emil Boc.

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă