Complicaţiile pe care le dă virusul gripal cresc de trei ori riscul de a muri la persoanele cu diabet. Totodată, 90% din decesele cauzate de gripă se înregistrează în rândul vârstnicilor.
Persoanele cu diabet, boli de inimă, astm şi vârstnicii fac faţă cu greu complicaţiilor gripei pentru că funcţiile organismului lor sunt deja slăbite. Spre exemplu, bolnavii diabet au un risc de trei ori mai mare de a muri dacă se îmbolnăvesc de gripă sau pneumonie.
Efortul pe care trebuie să-l depună organismul ca să lupte cu virusul gripal este mult mai mare în cazul celor cu diabet, lucru ce poate afecta nivelul zahărului din sânge şi creşte riscul de complicaţii. „Diabeticii au complicaţii cardiovasculare. Efortul pe care-l face organismul când există o tuse puternică poate cauza ruptură vasculară, care, la rândul ei, poate provoca un atac vascular cerebral”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Recomandarea specialiştilor este să citiţi cu atenţie prospectul medicamentelor pentru gripă şi să le evitaţi pe cele care conţin mult zahăr. Siropurile, dropsurile şi medicamentele recomandate în caz de gripă conţin adesea zahăr.
Dacă aveţi gripă, verificaţi-vă glicemia la fiecare trei-patru ore până vă însănătoşiţi, pentru că simptomele infecţiei virale vă pot face să neglijaţi nivelul zahărului din sânge, vă avertizează specialiştii de la Asociaţia Americană de Diabet, citaţi de site-ul WebMD. Dacă apar modificări ale glicemiei, mergeţi de urgenţă la medic, pentru că s-ar putea să aveţi nevoie de mai multă insulină.
Dacă aveţi gripă, apetitul sau senzaţia de sete s-ar putea să fie diminuate, dar este important să nu staţi nemâncat. Alegeţi alimente din dieta voastră obişnuită şi mâncaţi la fiecare oră 15 grame de carbohidraţi, precum o felie de pâine prăjită sau o cană de supă. Ca să nu vă deshidrataţi, beţi o cană de lichide fără zahăr la fiecare oră.Ca să preveniţi gripa, vaccinaţi-vă şi spălaţi-vă pe mâini pentru a scăpa de microbii pe care altfel îi puteţi introduce în organism prin gură, nas sau ochi.
Risc dublu de infarct la cardiaci
Gripa şi infecţiile la nivelul plămânilor îi pun în mare pericol pe cei care suferă de boli de inimă, mortalitatea în cazul lor fiind mai mare decât în cel al persoanelor cu alte boli cronice. Riscul de a face atac de cord sau atac cerebral se dublează în timpul gripei. „Inima reuşeşte să pompeze sânge în condiţii normale, dar, dacă pacientul are o temperatură de 40 de grade, ea nu mai face faţă şi poate face infarct”, spune Călin Ciubotaru. Infecţiile la plămâni îngreunează aportul de oxigen de care aceste persoane ar avea nevoie, ceea ce face ca inimă să depună un efort mai mare atunci când pompează sânge cu oxigen în organism. Aveţi grijă la tratamentele pe care le luaţi împotriva gripei. Spre exemplu, decongestionantele pot creşte tensiunea arterială, avertizează specialiştii citaţi de site-ul WebMD. Sunaţi-vă doctorul dacă aveţi dificultăţi de respiraţie, dacă simptomele gripei nu se atenuează după trei-patru zile sau dacă după ce v-aţi simţit bine o perioadă apar brusc dureri de stomac, senzaţie de vomă, febră, dureri în piept.
Organism şubrezit după 60 de ani
Peste 90% din decesele cauzate de gripă se înregistrează în rândul vârstnicilor de peste 60 de ani. Această categorie suferă adesea şi de boli precum diabet, afecţiuni cardiace sau boli obstructive pulmonare, care cresc riscul de a face complicaţii ale gripei, precum pneumonie. „Îmbătrânirea înseamnă alterarea tuturor organelor, funcţia lor devenind deficitară. Elasticitatea pulmonară scade, ceea ce poate duce la bronşită cronică. Mergând mai departe, suprasolicitarea indusă de gripă poate pune organismul la pământ”, explică medicul Călin Ciubotaru.
Vaccinarea antigripală reduce gradul de spitalizare cu 70% şi pe cel de deces cu 85%, potrivit National Institute on Aging, citat de site-ul WebMD. Dacă v-aţi îmbolnăvit de gripă, odihniţi-vă cât de mult puteţi şi beţi multe lichide. Tratamentele antivirale sunt recomandate în cazurile severe care necesită internare în spital.
„Tratamentul gripei este unul simptomatic: antitermice, repaus. De regulă, antiinflamatoarele sunt bine tolerate”, spune Călin Ciubotaru.
Pericol de malformaţii la bebeluşi
Graviditatea poate creşte riscul de complicaţii ale gripei, motiv pentru care este bine să luaţi legătura cu medicul la primele simptome ale bolii.
„În primul trimestru de sarcină, adică în perioada de organogeneză, orice infecţie virală poate cauza malformaţii ale fătului. În lunile avansate de sarcină, gripa poate provoca naşterea prematură”, spune Călin Ciubotaru. Este bine să vă odihniţi cât mai mult, să beţi lichide, suc natural şi ceai fără cofeină. Puteţi pune un umidificator în cameră pentru a reduce congestiile nazale. Ca să preveniţi gripa, spălaţi-vă des pe mâini şi nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura, deoarece germenii se găsesc pe suprafeţele pe care le atingeţi. Evitaţi aglomeraţia şi persoanele răcite.
Ce complicaţii pot apărea la bolnavii de astm
În cazul persoanelor cu astm, este bine de ştiut că orice infecţie respiratorie le afectează plămânii, cauzând inflamaţii şi îngustarea căilor respiratorii. Sunaţi-vă medicul la primele simptome ale gripei sau ale unei infecţii virale, precum şi atunci când aveţi o criză de astm. Simptomele pe care nu trebuie să le neglijaţi sunt dificultăţile de respiraţie sau şuierăturile, tuse, febră, oboseală crescută şi senzaţie de slăbiciune, dureri de gât care se simt inclusiv când înghiţiţi, congestie nazală, dureri de cap.
Igiena are un rol important în prevenirea gripei, aşa că spălaţi-vă pe mâini de mai multe ori în timpul zilei.
Vaccinul antigripal nu vă protejează 100% de virus
Peste un milion de români vor putea fi vaccinaţi gratuit împotriva gripei anul acesta. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrâni instituţionalizaţi. „Cine se vaccinează împotriva gripei nu este ferit 100% de îmbolnăvire. Vaccinul conţine tulpinile care au circulat iarna precedentă. Tulpina veche mai circulă cu cea nouă şi nu se poate şti ce mutaţii a sufe-rit”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.