3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum triumfă societatea civilă asupra politicii

Cum triumfă societatea civilă asupra politicii

Liderii mai multor ONG-uri şi sindicate din Cluj au găsit reţeta perfectă cu ajutorul căreia îi pot determina pe politicieni să îşi schimbe programele electorale.

 

Candidaţii la Primăria Clujului sunt invitaţi de grupul de iniţiativă locală „Lobby pentru Cluj” să intre într-un parteneriat care are ca scop asumarea, în mod public, de către politicieni a unor soluţii la diferite probleme comunitare ce vor fi tratate într-o serie de dezbateri publice care se vor derula până anul viitor.  Temele abordate sunt educaţia, protejarea mediului, exodul medicilor, sau alte ­probleme importante pentru comunitatea locală clujeană.

Cine face lobby

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” este format din 18 reprezentanţi ai societăţii civile, care fac parte din diferite asociaţii sau organizaţii şi care au înfiinţat această formă de asociere în urma unui proiect finanţat prin fonduri europene.

Audierea publică pe tema educaţiei va fi organizată joi, în colaborare cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, şi are ca scop găsirea unor soluţii la problemele din sistemul preuniversitar, atât ale elevilor, cât şi ale profesorilor.

„În ultimii 21 de ani s-au făcut numeroase schimbări în învăţământul preuniversitar. Impactul acestor experimente susţine afirmaţia că acest sector este departe de a fi reformat. Numai educaţia poate garanta progresul economic, dezvoltarea culturală şi afirmarea cu drepturi egale a românilor în comunitatea internaţională. La noi, educaţia este prima sacrificată, supusă reducţiilor bugetare, comasărilor de şcoli şi restrângerilor de posturi. Aceste schimbări vor avea efecte iremediabile în toate componentele societăţii, mai ales că în ultima vreme ele s-au făcut fără un studiu realist şi în dispreţul dialogului social”, a explicat Mihaela Coţa, unul dintre reprezentanţii grupului de „Lobby pentru Cluj”, care este şi jurist la CNS Cartel Alfa Cluj.

De ce vor să discute despre educaţie

Aceasta a explicat că, potrivit rapoartelor Băncii Mondiale, una dintre principalele probleme ale României este calitatea slabă a sistemului educaţional, iar rezultatele de anul acesta de la bacalaureat confirmă această stare de fapt. De asemenea, potrivit documentului „Strategia Europa 2020″, printre obiectivele Comisiei Europene se numără şi creşterea economică inteligentă prin educaţie, promovarea cunoaşterii, inovare şi digitalizarea întregii societăţi. Toate aceste aspecte vor fi dezbătute în sesiuni publice, pe anumite teme foarte importante pentru comunitate.

O sută de clujeni vor discuta despre calitatea învăţământului liceal

În cadrul audierii publice de joi, participanţii vor discuta despre calitatea învăţământului liceal clujean şi despre anumite aspecte pe care profesorii le consideră important de clarificat, cum ar fi dacă este benefică sau nu scurtarea studiilor liceale de la patru la trei ani, necesitatea modificării curriculei naţionale, cu ce ar putea contribui administraţia locală la creşterea calităţii învăţământului liceal sau prin ce metode se poate realiza o remotivare a profesorilor astfel încât implicarea lor în procesul de educaţie să fie mai mare.

Pe lângă profesori şi sindicalişti, pe care organizatorii speră să-i adune în număr de cel puţin o sută, iniţiatorii dezbaterii îi vor invita şi pe politicienii locali. Unul dintre scopurile acestor audieri publice este determinarea candidaţilor la viitoarele alegeri de a-şi asuma în platformele lor program soluţiile găsite în dezbaterile publice, ca semn al unui parteneriat pe care ei îl vor încheia cu societatea civilă. Printre membrii grupului „Lobby pentru Cluj” se numără fostul preşedinte al Băncii Transilvania, Iosif Pop, care conduce grupul financiar Imo Finance din Cluj, liderul Blocului Naţional Sindical Cluj, Nati Ariton, expertul în comunicare Lacrima Andreica sau liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar clujean, Lucia Cojocaru. 

Cine participă la dezbatere

La evenimentul de joi şi-au anunţat participarea fostul ­ministru al Educaţiei, rectorul UBB, Andrei Marga, fostul ministru al Informaţiilor Publice, sociologul Vasile Dâncu, şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba. Andrei Marga este membru PNL, Vasile Dâncu este membru PSD, iar ‑Cătălin Bana este membru PDL.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă