12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialGeoană s-a întâlnit, în SUA, cu reprezentanţi ai Bănciii Mondiale şi din...

Geoană s-a întâlnit, în SUA, cu reprezentanţi ai Bănciii Mondiale şi din domeniul securităţii

Preşedintele Senatului Mircea Geoană s-a întâlnit în cadrul primei zile a vizitei în SUA cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai Consiliului Naţional de Securitate al SUA şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american, informează un comunicat remis NewsIn.

Mircea Geoană s-a întâlnit luni cu Tony Blinken, National Security Advisor pentru vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii. În cadrul întrevederii s-a discutat inclusiv despre vizele pentru români, subiect asupra căruia cei doi oficiali „au căzut de acord că este nevoie de un efort conjugat al României şi al celorlalte state din Europa de Est pe lângă Congresul american”.

În cadrul întâlnirii cu Tony Blinken, Mircea Geoană a reconfirmat sprijinul bipartizan pentru Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi a adăugat că Senatul României, forul decizional în chestiuni de securitate şi politică externă, va ratifica cu celeritate acordul referitor la amplasarea în România a elementelor din scutul anti-rachetă. În acelaşi timp, Mircea Geoană a vorbit despre cooperarea solidă dintre România şi Statele Unite în domeniul militar şi al informaţiilor, însă a atras atentia ca alte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic cu SUA nu sunt suficient dezvoltate. În acest sens, Mircea Geoană s-a referit la importanţa dezvoltării componentei economice şi tehnologice a Parteneriatului în domeniul energiei, în IT&C, industrie, agri-business şi sănătate.

Mircea Geoană şi Tony Blinken au mai discutat şi despre limitele unui regim de austeritate, precum şi despre nevoia de a creşte transparenţa cheltuielilor guvernamentale în acelaşi timp cu limitarea cheltuielilor discreţionare, precum şi despre creşterea eficacităţii administraţiei fiscale şi a vămilor.

În cadrul discuţiei cu înaltul reprezentant al Administraţiei americane, Mircea Geoană a menţionat şi rolul pe care România îl poate juca în cadrul proiectului Noului Drum al Mătăsii, concept al Departamentului de Stat al SUA care are ca idee centrală ancorarea Afganistanului în viaţa economică a regiunii.

Geoană şi Blinken au discutat şi oportunitatea organizării, la Bucureşti, cu sprijinul NATO şi al Departamentul de Stat al SUA, a unei conferinţe pe teme de securitate, înaintea Summitului NATO de la Chicago din 2012. Această conferinţă ar urma să contribuie la conturarea mai clară a obiectivelor pe care Summitul de la Chicago şi le propune şi ar veni ca o urmare firească a reuniunii Adunării Parlamentare a NATO ce a avut loc recent la Bucureşti.

Preşedintele Senatului a avut o întrevedere şi cu Phillipe Le Houerou, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, în cadrul căreia a arătat necesitatea transpunerii legislaţiei europene privind guvernanţa economică în legislaţie naţională internă. Geoană a întărit importanţa adoptării strategiilor naţionale sau sectoriale prin lege, în mod transparent, cu votul majorităţii parlamentarilor.

În cadrul discuţei cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Mircea Geoană a prezentat necesitatea constituirii unui consiliu independent care să monitorizeze eficacitatea politicilor publice din România, pe modelul Consiliului Fiscal, solicitând sprijinul şi expertiza Băncii Mondiale pentru înfiinţarea unui asemenea for.

În plus, Preşedintele Senatului a ridicat şi problema limitării cheltuielilor discreţionare şi folosirea cu prioritate a fondurilor de la buget pentru co-finanţarea proiectelor europene.

Cu prilejul întrevederii avute cu John Engler, preşedintele Business RoundTable, Mircea Geoană a menţionat necesitatea întăririi componentei economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Preşedintele Business RoundTable a afirmat că există un interes crescând al firmelor americane pentru a investi în România, în timp ce preşedintele Senatului l-a invitat pe acesta în România, pentru a prezenta modul în care funcţionează Business RoundTable şi pentru a încerca înfiinţarea unei structuri similare în ţara noastră. Mircea Geoană a solicitat sprijinul Preşedintelui Business RoundTable pentru un turneu de prezentare al ofertei economice şi de investiţii al firmelor româneşti în Statele Unite.

Totodată, Mircea Geoană i-a propus lui John Engler organizarea unei conferinţe la care să fie invitate mari corporaţii americane prezente în România, precum şi mari universtităţi din Statele Unite şi din România pentru a corela nevoile angajatorilor cu pregătirea de care au parte elevii şi studenţii care se pregătesc să intre pe piaţa muncii.

Cele mai citite

Asigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), așa cum este...

Asigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), așa cum este...

Premierul calmează temerile: România nu va intra în criză, avem depozite la BNR

Marcel Ciolacu afirmă că este în legătură permanentă cu guvernatorul BNR și analizează indicatorii economici Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă