2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialBăncile europene reduc numărul de angajaţi

Băncile europene reduc numărul de angajaţi

Băncile europene, precum Credit Suisse, accelerează măsurile de reducere a numărului de locuri de muncă din cauza impactului crizei datoriilor din zona euro asupra veniturilor şi a deciziei liderilor UE de a le impune majorarea capitalului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveţia, a informat marţi că va desfiinţa circa 1.500 de locuri de muncă, pe lângă alte 2.000 de concedieri anunţate în iulie.

Danske Bank, cea mai mare bancă daneză, va elimina 3.500 de posturi, iar tendinţa va continua.

Băncile europene ar putea fi forţate să facă noi concedieri în condiţiile în care criza datoriilor suverane erodează profiturile, iar necesarul mai mare de capital impus de autorităţile de reglementare obligă instituţiile de credit să vândă active şi să îşi reducă balanţele contabile.

Numărul de locuri de muncă desfiinţate în acest an de băncile europene occidentale, 86.273, este de peste două ori mai mare decât cel de 36.951 în cazul băncilor din Statele Unite.

„Anii de belşug au rămas cu adevărat în urmă. Vechile modele şi convingeri sunt analizate în profunzime. Este o schimbare care are loc o dată la o generaţie”, a declarat John Purcell, fondator al companiei de recrutare Purcell din Londra.

Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank şi Barclays au anunţat deja planuri de reducere a activelor ponderate în funcţie de risc cu până la 415 miliarde de dolari, în valoare cumulată, pentru a se pregăti pentru necesarul mai strict de capital, în conformitate cu regulile internaţionale Basel III.

„Noile concedieri sunt inevitabile, în condiţiile în care încearcă să facă faţă înrăutăţirii climatului de afaceri”, a declarat Christopher Wheeler, analist la Mediobanca în Londra.

Directorul general al Credit Suisse, Brady Dougan, a declarat că instabilitatea actuală din piaţă este similară cu cea din timpul crizei din 2008.

Credit Suisse a anunţat marţi prima pierdere trimestrială după 2008.

Profitul Credit Suisse a crescut cu 12% în trimestrul al treilea, susţinut de un câştig contabil din majorarea spread-urilor creditelor.

Divizia de investment banking a înregistrat însă o pierdere înainte de impozitare de 190 milioane de franci elveţieni, comparativ cu un profit de 395 milioane de franci în intervalul similar din 2010.
La divizia de private banking, profitul a scăzut cu 78%, la 183 milioane de franci, după constituirea unor provizioane de 478 milioane de franci pentru acorduri în domeniul fiscalităţii cu Germania. Profitul diviziei de administrare a activelor din SUS a coborât cu 32%, la 92 milioane de franci.

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, şi Deutsche Bank, cea mai mare din Germania, au avertizat săptămâna trecută că există riscul unor noi concedieri.

Deutsche Bank a anunţat în această lună desfiinţarea a 500 de posturi.

UBS a avertizat în aceeaşi zi că banca va reorganiza divizia de investment banking, ceea ce ar putea duce la reducerea numărului de angajaţi.

Concedierile de la UBS ar putea afecta 1.700 de angajaţi, potrivit unui analist de la JP Morgan.

Cele mai citite

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

Trump o nouă numire în echipa sa de la Casa Albă

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia,...

Elena Lasconi consideră că anularea turului I al alegerilor prezidenţiale ar fi o încălcare gravă a democrației

Candidatul USR la Preşedinţie, Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă