Misiunea NATO din Libia se va încheia oficial luni, la 23.59 ora Tripoliului, după votul în unanimitate al Consiliului de Securitate al ONU, de săptămâna trecută, relatează BBC News, citat de NewsIn.
În urma cu şapte luni, în martie, Consiliul de Securitate a autorizat „toate măsurile necesare” pentru a apăra civilii din Libia, după ce colonelul Muammar Gaddafi a lansat un asalt sângeros asupra panifestanţilor.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că operaţiunea Unified Protector a fost „una dintre cele mai de succes din istoria” Alianţei.
Primele raiduri în cadrul misiunii au avut loc în seara zilei de 19 martie, când forţele lui Gaddafi se apropiat de oraşul Benghazi, fief al rebelilor.
Cu ajutorul Statelor Unite, NATO a reuşit să susţină operaţiunea din ţara nord-africană.
În total, avioanele sale de luptă au efecturat peste 26.000 de raiduri, dintre care aproape 10.000 misiuni de atac. Peste 1.000 de tancuri, vehicule şi arme au fost distruse, precum şi reţeaua de comandă şi control a lui Gaddafi.
Rasmussen a precizat că forţa NATO au împiedicat un masacru şi a salvat nenumărate vieţi. „Am creat condiţiile pentru ca poporul Libiei să îşi determine propriul viitor”, a adăugat el.
În pofida anunţului oficial că misiunea NATO s-a încheiat, puterile occidentale vor mai fi, probabil, implicate în Libia o perioadă considerabilă de timp, potrivit BBC.
Consiliul de Securitate al ONU a decis să pună capăt operaţiunii în pofida apelurilor Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) privind continuarea acţiunii militare.
Trimisul libian la ONU a declarat că CNT are nevoie de mai mult timp pentru a evalua nevoile în materie de securitate. Însă diplomaţii au decis că mandatul de a apăra civilii a fost îndeplinit şi că asistenţa viitoare pentru securitate trebuie negociată separat.
O echipă restrânsă de consilieri militari rămâne pe teren, pentru a ajuta CNT. De asemenea, experţi britanici şi americani încearcă să se asigure că armele din ţară nu ajung în mâinile extremiştilor.