Italianul Mario Draghi preia la 1 noiembrie preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE) şi va prezida joi, pentru prima oară, reuniunea consiliului guvernatorilor, în plină criză a datoriilor din zona euro şi a discuţiilor despre rolul instituţiei, transmite AFP, citată de Mediafax.
Draghi, în vârstă de 64 de ani, îl va succeda pe francezul Jean-Claude Trichet, al cărui mandat de opt ani a ajuns la final.
Pieţele vor aştepta cu un interes special primele declaraţii ale lui Draghi, în prezent guvernator al Băncii Italiei, după şedinţa de politică monetară a BCE.
Majoritatea analiştilor cred că BCE va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 1,5%, chiar dacă mulţi consideră că ar fi necesară o reducere, având în vedere contextul economic dificil, a declarat Marie Diron, analist la compania de consultanţă Ernst & Young.
„Datele economice cer în mod clar o scădere a dobânzii”, a declarat Jennifer McKeown, analist la Capital Economics.
Draghi are reputaţia că este mai ataşat de obiectivul principal al BCE, de menţinere a stabilităţii preţurilor, decât predecesorul său.
Mai mult decât politica dobânzilor, sunt aşteptate declaraţiile lui Draghi referitoare la criza datoriilor şi acordul încheiat săptămâna trecută de liderii europeni pentru combaterea crizei.
Acordul include recapitalizarea băncilor cu 106 miliarde de euro, extinderea capacităţii de finanţare a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară la 1.000 de miliarde de euro şi reducerea datoriilor Greciei către creditorii privaţi cu 50%.