Soprana română Angela Gheorghiu a cântat vineri seară, în calitate de invitată de onoare a preşedintelui rus Dmitri Medvedev, la gala care a marcat redeschiderea oficială a Teatrului Balşoi din Moscova, după un proiect impresionant de restaurare şi modernizare început în 2005, potrivit Mediafax.
Cel mai renumit teatru rus, Balşoi, şi-a ridicat din nou cortina vineri seară, cu ocazia unei gale speciale, difuzată în direct în 36 de ţări şi în faţa unui număr impresionant de invitaţi de marcă, pentru a celebra încheierea celor şase ani de lucrări de renovare, care au redat acestei instituţii strălucirea ei imperială de odinioară.
În România, gala a fost transmisă în exclusivitate la Bucureşti la Opera Naţională, dar şi la Sibiu (Centrul Cultural Habitus din Piaţa Mică) şi Timişoara (Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”).
Pentru spectatorii români, gala a însemnat şi reîntâlnirea cu celebra soprană Angela Gheorghiu, invitată de onoare a evenimentului de la Moscova. După invitaţia specială de la Washington, din 6 decembrie 2009, când a intepretat cu enorm succes două arii la gala Kennedy Honors, în prezenţa preşedintelui Barack Obama, dar şi a numeroase vedete hollywoodiene, soprana română a avut parte de o nouă întâlnire la cel mai înalt nivel, la Teatrul Balşoi din Moscova.venimentul şi-a propus să reconstituie istoria impresionantă a instituţiei înfiinţate în 1776 – care funcţionează în actuala clădire din 1824 -, programul serii reunind astfel un montaj cu imagini ce prezintă reconstrucţia clădirii, o paradă a decorurilor realizate de mari scenografi ai teatrului, fragmente cunoscute din spectacole de operă sau de balet. Gala s-a încheiat cu o paradă care a prezentat întreaga distribuţie a teatrului.
Regia manifestării a fost semnată de Dmitri Ceniakov, iar conducerea muzicală a evenimentului i-a aparţinut lui Vassili Sinaiski. La manifestare au participat soliştii, compania de balet şi orchestra Teatrului Balşoi.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a exprimat înainte de ridicarea cortindei, aducând un omagiu „uneia dintre cele mai importante imagini de marcă ale Rusiei”, într-o scurtă alocuţiune pe care a susţinut-o de pe scena teatrului moscovit.
Primele sunete care au răsunat în sala Teatrului Balşoi, decorată în roşu şi auriu, nu au fost note muzicale, ci, în mod surprinzător, zgomote produse de utilaje de şantier şi de pneuri, evocând cei şase ani de restaurare şi renovare a acestei clădiri istorice.
Gala a fost deschisă de cântecele corului Teatrului Balşoi, ai cărui membri au purtat costume speciale – salopete albastre şi căşti de şantier albe şi portocalii -, ce au fost urmate de un spectacol de balet susţinut de balerinele teatrului.
Soprana română Angela Gheorghiu şi soprana franceză Natalie Dessay au cântat apoi pentru preşedintele Medvedev şi invitaţii acestuia, printre care s-au aflat Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, dar şi actriţa italiană Monica Bellucci, care au putut să admire apoi evoluţiile unor stele ale baletului rus, precum Svetlana Zakharova, Natalia Osipova şi Ivan Vasiliev.
O diaporamă istorică a acestui teatru înfiinţat în 1776, care a reprezentat gloria culturii ruse sub toate regimurile politice, ca şi declaraţiile de dragoste pentru Balşoi făcute de vedetele din epoca sovietică, precum dansatorul şi coregraful Vladimir Vasiliev, balerina Maya Plisetskaya şi cântăreaţa de operă Elena Obraztsova, au fost difuzate în cadrul acestui eveniment special.
Pentru acest eveniment au fost luate măsuri de securitate draconice. Un perimetru de securitate a fost amplasat pe o rază de un kilometru în jurul teatrului, iar accesul a fost rezervat doar invitaţilor, aleşi pe sprânceană.
Ceremonia, care a durat aproximativ două ore, a fost transmisă în direct de televiziunea rusă şi a putut fi urmărită şi pe site-ul YouTube în 36 de ţări. Înregistrarea evenimentului va fi difuzată şi pe postul de televiziune Arte, dar şi în 100 de săli de cinematograf din lumea întreagă.
Niciun bilet nu a fost pus oficial în vânzare pentru acest eveniment, a declarat directorul Teatrului Balşoi, Anatoli Iksanov, dezminţind informaţiile care circulau pe internet, potrivit cărora preţul pentru un bilet ar fi ajuns pe piaţa neagră la două milioane de ruble (aproape 50.000 de euro).
„Serviciul de protocol al Kremlinului este acela care se ocupă de invitaţii„, a explicat Iksanov. Lipsa biletelor a fost denunţată de criticii muzicali, care nu au fost invitaţi la eveniment.
Redeschiderea Teatrului Balşoi, iniţial programată pentru 2008, a fost de mai multe ori amânată, iar lucrările de renovare au fost marcate de câteva scandaluri de corupţie.
Operaţiunile de reconstrucţie, al căror cost oficial a fost de 21 de miliarde de ruble (aproape 500 de milioane de euro) vizau pe de o parte să stabilizeze clădirea, şubrezită în proporţie de 70% şi care risca să se prăbuşească, iar pe de altă parte să îi redea aspectul pe care acest teatru istoric îl avea în secolul al XIX-lea, în perioada lui de splendoare.
Blazoanele familiei Romanov au reapărut astfel pe tapiseriile din Foaierul imperial, pe locul unde au fost acoperite în trecut cu desene cu globul pământesc în epoca sovietică.
După Revoluţia bolşevică din 1917, comuniştii au făcut să dispară toate referirile la regimul ţarist, inclusiv cele de la Teatrul Balşoi, unde erau organizate congrese ale partidului.
Decoraţiunile murale din sala teatrului, avariate din cauza unei întreţineri judicioase în epoca sovietică, au fost refăcute ca în trecut: şapte straturi au fost aplicate succesiv, pe baza unei formule originale ce conţinea albuş de ou, apoi curăţate cu votcă şi şlefuite cu cozi de veveriţă.
Peste o mie de expertize au fost realizate pentru a ameliora acustica Teatrului Balşoi, deteriorată de construirea metroului moscovit în anii 1930.
Angela Gheorghiu, născută pe 7 septembrie 1975, la Adjud, este deja un „superstar” al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti români de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu „Boema” de Puccini. În acelaşi an, a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi a Operei de Stat din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.