Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat vineri că deficitele vor persista în România şi în perioada următoare, pentru că economisirea nu este suficientă, iar problema este păstrarea lor „cam pe unde sunt acum, adică la un nivel rezonabil”, relatează NewsIn.
„Deficitele vor persista în România şi în perioada următoare, pentru că economisirea nu este suficientă. Problema este să le păstrăm cam pe unde sunt acum, adică la un nivel rezonabil. În anul 2001, după ce am plecat de la Palatul Victoria, am scris un articol şi am spus că este o regulă de aur a deficitului extern. Că orice cifră care pare să fie magică este bazată pe experienţă, nu avem deficit extern mai mare de 4-6% care nu este sustenabil. Am ajuns la 14% în 2007-2008 intrând în această vrie a intrărilor de capital”, a spus Isărescu.
El a explicat că în toată această bătălie pentru asigurarea competitivităţii este nevoie de capital, de investiţii.
„Bineînţeles că de invrestiţii străine avem nevoie atâta vreme cât oricât ai calcula, şi nu cred că trebuie să fie foarte sofisticat calculul economic şi macroeconomic, România nu are economisiri interne nici ca volum, nici ca structură. Economisirile interne sunt insuficiente pentru a asigura un ritm de dezvoltare rezonabil şi sustenabil”, a declarat Mugur Iăsrescu.
Guvernatorul BNR a subliniat rolul important al politicilor anticiclice.
„Este un automatism în balanţa de plăţi, dacă intrările de capital sunt mari, bineînţeles că sectoul privat beneficiază de acest lucru, se împrumută mai mult cu gânduri bune, dar drumul spre iad este pavat cu gânduri bune, cum spuna Dante. La acel deficit de 8% al sectorului privat s-a mai adăugat vreo 6%, dacă nu pe baze structurale 8 procente deficit al sectorului public, s-a ajuns la 14%. Aşa ceva nu trebuie făcut, dar dă-i românului mintea de apoi. Repet obsesiv această judecată ca să înţelegem cât de importante sunt politicile economice anticiclice în măsura în care ele pot să fie făcute pentru că evită recesiuni de amploare”, a spus Isărescu.
Soluţia vine din găsirea unei streategii de dezvoltare care să asigure o creştere economică durabilă, cu cât mai puţine suişuri şi coborâşuri, a mai precizat guvernatorul BNR.
„Cum reuşim să economism mai mult? Şi atenţie, dacă economisim mai mult consumăm mai puţin şi apare iar problema: guvernul nu face nimic ca să stimuleze consumul. Sau investim sau consumăm? Nu trebuie să ajungem până acolo să blamăm ecuaţiile simple ale economiei. Să le întoarcem spatele pentru că nu mai funcţionează, funcţionează al naibii de bine. Nu există decît o singură soluţie: să avem o strategie de dezvoltare, o perspectivă, o viziune, cu deficite rezonabile, sustenabile, care pot să fie finanţabile, să fie acoperite cu intrări de capital autonome sau mai puţin autonome, să asigurăm o creştere economică de durată, cu cât mai puţine suişuri şi coborâşuri. Creştere economică care să ne dea posibilitate nouă românilor să economism mai mult, fără să consumăm mai puţin”, a spus Isărescu.