16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBNR lansează o monedă din argint dedicată împlinirii a 375 de ani...

BNR lansează o monedă din argint dedicată împlinirii a 375 de ani de la naşterea lui Nicolae Milescu

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, pe 31 octombrie, o monedă din argint dedicată împlinirii a 375 de ani de la naşterea lui Nicolae Milescu Spătarul, cărturar, traducător, geograf şi diplomat moldovean, informează un comunicat, citat de Mediafax.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: valoare nominală – 10 lei, metal – argint, titlu – 999‰, formă – rotundă, diametru – 37 mm, greutate – 31,103 grame, calitate – proof şi cant – zimţat.

Aversul redă reprezentarea unui astrolab, instrument folosit în trecut pentru orientarea în deplasare, simbol al călătoriilor făcute de spătarul Milescu – numele de „Spătarul” provine de la faptul că a deţinut această funcţie, o perioadă, în Ţara Românească -, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, anul de emisiune „2011” şi valoarea nominală „10 LEI”.

Reversul prezintă portretul lui Nicolae Milescu şi reprezentarea unui document de epocă, o călimară şi o pană de scris; inscripţia circulară „375 DE ANI DE LA NASTEREA LUI NICOLAE MILESCU” şi anii între care a trăit acesta: „1636 – 1708”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 340 de lei/bucata.

Monedele din argint dedicate împlinirii a 375 de ani de la naşterea lui Nicolae Milescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Cele mai citite

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

Putin a semnat un nou decret de încorporări în armată. Câți cetățeni ruși vor fi chemați obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024. Aproximativ 133.000 de cetățeni cu vârste cuprinse...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...
Ultima oră
Pe aceeași temă