La Spitalul de Urgenţă Pediatrică „Marie Curie” (Budimex) a avut loc joi în premieră o intervenţie chirurgicală care a utilizat o tehnică nouă, relatează Agerpres.
Echipa condusă de prof. dr. Gheorghe Burnei a operat o fetiţă de doi ani care suferea de scolioză congenitală cu multe vertebre malformate, bazin oblic foarte accentuat, ajungând ca la această vârstă să aibă o deviaţie de 95 de grade, 65 de grade pe partea lombară şi 30 de grade pe torace, a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei.
Intervenţia a constat în scoaterea vertebrelor malformate de la nivelul toracelui şi zona lombară şi plasarea unor şuruburi care sunt legate de o bară longitudinală ce permite corectarea malformaţiilor, a explicat prof. dr. Burnei.
„A fost o premieră pentru întreaga ţară această intervenţie. Nu a mai fost făcută o astfel de operaţie, atât de amplă. Ea comportă riscuri neurologice destul de mari şi exista posibilitatea ca în timpul intervenţiei să apară hemoragii masive şi chiar decesul sau apariţia paraliziei”, a precizat prof. dr. Burnei.
El a spus că micuţa este bine acum şi că „în 10-14 zile o s-o vedem în picioare”.
„Fetiţa va sta cu această bară aproape patru-cinci ani iar atunci când vom constata că se deviază în cealaltă parte, o vom scoate”, a mai spus prof. dr. Burnei.
Intervenţia a durat şase ore şi jumătate şi a fost efectuată de o echipă alcătuită din patru medici chirurgi şi doi medici anestezişti, fiind condusă de prof. dr. Burnei.