11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRDescoperire: Cafeaua poate preveni cancerul de piele

Descoperire: Cafeaua poate preveni cancerul de piele

Cercetătorii americani au descoperit noi beneficii ale cafelei. Consumul zilnic de cofeină poate preveni cancerul de piele, cel mai frecvent tip de cancer din lume.

Consumul de cafea poate un fi un factor important în prevenirea carcinomului, unul dintre tipurile agresive de cancer de piele. Se pare că riscul de a te îmbolnăvi de cancer de piele este invers proporţional cu cantitatea de cofeină consumată, relatează HuffingtonPost. Cafeaua decofenizată nu are însă niciun efect asupra apariţia cancerului de piele.

Un studiu realizat de cercetătorii americani a demostrat că femeile care au băut mai mult de trei ceşti de cafea pe zi, au înregistrat o reducere cu 20 la sută a riscului de a se îmbolnăvi de carcinom. În rândul bărbaţiilor, cercetătorii au observat o reducere cu 9 la sută a acestui risc, comparativ cu persoanele care au băut mai puţin de o ceaşcă de cafea pe lună.

Cercetătorii au testat, de asemenea, o posibilă legatură între consumul de cafea şi alte două tipuri de cancer de piele – melanom şi carcinom cu celule scuamoase – dar nu a găsit niciun efect al consumului de cafea care să influenţeze aceste boli. Totuşi, oamenii de ştiinţă au citat un studiu amplu care s-a desfăşurat în SUA care a arătat că o cană de cafea pe zi poate reduce cu 3 la sută riscul de cancer.

Cofeina, ingredientul minune din cafea

„Se pare că dintre ingredintele cafelei, cofeina este responsabilă pentru reducerea riscului de apariţie a cancerului de piele, deoarece am constatat că un consum regulat de cafea decofenizată nu avut niciun efect asupra sănătăţii”, a explicat cercetătoarea Fengju Song.

Cofeina este cel mai întâlnit stimulant al sistemului nervos central, iar cafeaua reprezintă aproximativ 80% din consumul de cofeină în lume. Specialiştii nu au reuşit încă să dea o explicaţie bine argumentată pentru acest fenomen şi de ce cofeina influenţează doar un singur tip de cancer de piele, aşa că mulţi contestă rezultatele studiului.

Cu toate acestea, specialiştii nu încurajează persoanele care nu beau cafea să preia acest obicei. Cercetarea a fost una preliminară şi este nevoie de mai multe studii pentru a confirma beneficiile cafelei asupra sănătăţii.

Cancerul de piele, o boală agresivă

În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii raportează trei milioane de cazuri de cancer cutanat, astfel că orice metodă de prevenire a acestei boli este binevenită. Numai în Statele Unite, aproape două milioane de persoane sunt diagnosticate anual cu carcinom.

Carcinomul apare sub forma unor pete scuamoase sau leziuni ale pielii care se dezvoltă pe zone ale corpului expuse în mod regulat la soare. Această boală este uşor de tratat în faza de început, dar ulterior poate avea complicaţii grave. Carcinomul are ratele mari de recurenţă şi creşte riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer de piele.

Cea mai frecventă cauză a cancerului este piele este expunerea îndelungată la soare fără protecţie şi arsurile solare. Arsurile solare repetate apărute în timpul copilăriei sunt un factor de risc în apariţia cancerului de piele, de aceea fotoprotecţia la copii este crucială. Un studiu desfăşurat de laboratoarele Roche Posay, în Australia, timp de 15 ani a demonstrat efectul protector al produselor solare în apariţia melanomului : o reducere de 73%.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

FCSB – Hamburg 2-1. Florin Tănase și Octavian Popescu au înscris golurile

FCSB - Hamburg 2-1. Campioana României a debutat cu o victorie în primul meci de pregătire din cantonamentul din Antalya, învingând formația germană Hamburger...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă