Numărul prea mic de locuri la grădiniţe şi de personal care să aibă grijă de copii constituie principalul motiv pentru care au loc accidente în unităţile de învăţământ. Protecţia Consumatorului a constatat, de asemenea, că cei mici riscă să se curenteze sau, uneori, să se îmbolnăvească din cauza mâncării de la grădiniţă.
Un copil de 4 ani a stat patru zile în comă după după ce a căzut de la mansarda unei grădiniţe din Bucureşti, săptămâna trecută. Un caz asemănător s-a petrecut la sfârşitul lunii trecute la Baia Mare, unde un copil a fost dus la spital cu un picior rupt după ce a căzut de la etaj. Iar ambulanţa au chemat-o părinţii, pentru că educatoarele l-au dat pe micuţ în grija infirmierei, deşi avea fractură deschisă, potrivit emaramures.ro. Poliţia şi inspectoratele şcolare anchetează ambele cazuri, pentru a vedea cine se face vinovat de accidentarea copiilor.
În spatele celor două incidente sunt însă mai multe cauze, de la supraaglomerarea grădiniţelor la personal prea puţin şi prost plătit. Iar situaţia cea mai gravă pare să se înregistreze în Bucureşti. La începutul anului şcolar, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea că în Bucureşti există un deficit de 25.000 de locuri în grădiniţe, care ar putea fi rezolvat treptat prin organizarea unor astfel de unităţi în curtea şcolilor sau a liceelor care dispun de spaţii sau prin mansardarea clădirilor existente. De altfel, accidentul de săptămâna trecută, de la grădiniţa din Militari, a avut loc pentru că grădiniţa era mansardată. Asigurarea de locuri în grădiniţe este în responsabilitatea autorităţilor locale.
Pe de altă parte, oficialii Inspectoratului Şcolar Bucureşti spun că problema nu mai este la fel de gravă ca în anii trecuţi, pentru că în ultimii patru ani, numărul de locuri la grădiniţe a fost mărit cu aproximativ 6.000-6.500. Potrivit inspectorului Viorica Preda de la Ministerul Educaţiei, se estimează că în Bucureşti deficitul este de cel mult 10.000 de locuri. În oraşele-reşedinţă de judeţ, cifrele sunt mai mici – deficit de cel mult 1.000-1.500 de locuri.
Purtătorul de cuvânt al ISMB, Mihai Banu, admite că, în medie, numărul de copii este de 25-27 de preşcolari în fiecare grupă, în loc de 20, cât prevede Legea educaţiei. Presa a relatat însă despre gră-
diniţe „cu trecere” la părinţi, unde sunt înscrişi chiar peste 30 de copii la grupă. Acesta este şi cazul grădiniţei 195, unde a avut loc accidentul de săptămâna trecută.
Cifra de şcolarizare pentru anul acesta în municipiul Bucureşti este de 32.500 locuri.
O altă cauză este lipsa de personal din sistemul de învăţământ preşcolar. Potrivit reprezen-
tanţilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, România ar avea nevoie de încă 3.500 de educatoare, iar în ceea ce priveşte personalul administrativ, „există o lipsă acută”. Pe de o parte, FSLI cere Ministerului Educaţiei să ia măsuri privind creşterea numărului de posturi şi de spaţii în grădiniţe. Pe de altă parte, însă, sindicaliştii spun că salariile prea mici îi fac să plece pe angajaţi din sistemul preşcolar. În plus, în urma concursurilor de titularizare, locurile din grădiniţe se ocupă cel mai greu.
ANPC: Nu sunt respectate normele de siguranţă
La aceste neajunsuri se adaugă şi un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit căruia mai mult de jumătate din cele 500 de grădiniţe cu program prelungit verificate în septembrie nu respectau normele de igienă şi de siguranţă.
Personalul de îngrijire care participa la curăţirea grupurilor sanitare era folosit şi în activitatea de servire a mesei, iar copiii primeau adesea mâncare neadecvată vârstei. Mai mult, în unele cazuri, prizele electrice nu erau protejate, iar caloriferele aveau unghiuri ascuţite, ceea ce măreşte riscul de accidente, potrivit ANPC. Nici contractele semnate cu părinţii nu erau în regulă întotdeauna.