Creşterea puternică a temperaturilor, provocată parţial de încălzirea climei Pământului, provoacă topirea gheţarilor chinezi din munţii Himalaya, cu un impact nefast pentru locuitori, turism şi economie, potrivit unui studiu publicat, marţi, în Environmental Research Letters, informează AFP şi Mediafax.
Aproximativ 77% din cele 111 staţii meteorologice din sud-vestul Chinei au afişat o creştere importantă a temperaturilor între anii 1961 şi 2008.
În cazul a 14 staţii de supraveghere, amplasate la o altitudine de peste 4.000 de metri, creşterea temperaturii a fost de 1,73 grade Celsius, reprezentând de peste două ori creşterea medie înregistrată în secolul trecut.
Cercetătorii, coordonaţi de Li Zhongxing de la Academia chineză de ştiinţe, au identificat trei modificări intervenite pe gheţari, care s-ar putea afla, parţial, la originea acestei încălziri.
Numeroşii gheţari examinaţi au prezentat „semnele unui recul drastic”, ca şi o diminuare importantă a masei lor, potrivit acestui studiu.
Cei 999 de gheţari din bazinul râului Pengqu, de exemplu, au pierdut, în total, o suprafaţă de 131 kilometri pătraţi, între 1980 şi 2001.
Studiul a arătat, totodată, mărirea suprafeţei lacurilor glaciare alimentate de topirea gheţarilor.
„Gheţarii sunt o parte integrantă a miilor de ecosisteme şi joacă un rol crucial pentru populaţiile umane”, au declarat autorii studiului.
Zona de sud-vest a Chinei numără 23.488 de gheţari, acoperând o suprafaţă de 29.523 de kilometri pătraţi din munţii Himalaya, dar şi din munţii Nyainqentanglha, Tanggula şi Hengduan.
Modificările în ceea ce priveşte ploile şi căderile de zăpadă au fost mai puţin marcante, potrivit autorilor, însă conforme cu predicţiile realizate de programele computerizate de modelare a climei privind schimbările prevăzute.