-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist30 aprilie în istorie: Hitler se sinucide. George Washington devine președinte al...

30 aprilie în istorie: Hitler se sinucide. George Washington devine președinte al SUA

La 30 aprilie 1789, George Washington devine primul președinte al SUA. În 1803, Franța vinde Statelor Unite teritoriul Louisiana. În 1945, Hitler și Eva Braun se sinucid. Iar în 2001, primul turist spațial decolează spre Stația Internațională.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 30 aprilie în istorie.

1638. Patriarhul Chiril Lukaris sfințește Mănăstirea Podgoria Copou din Iași, ctitorie a lui Vasile Lupu.

1651. S-a născut Jean-Baptiste de La Salle, reformator al sistemului educațional francez și sfânt catolic.

1777. S-a născut matematicianul Friedrich Gauss.

1789. Pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New York, George Washington depune jurământul, devenind primul președinte al Statelor Unite.

1803. SUA cumpară de la Franța teritoriul Louisiana în schimbul sumei de 80 milioane franci–aur.

1857. S-a născut Eugen Bleuler, psihiatru elvețian, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale semnificative la înțelegerea și explicarea bolilor mentale, respectiv la identificarea și denominarea schizofreniei.

1870. S-a născut compozitorul Franz Lehár („Văduva veselă”, „Bărbatul cu trei neveste”, „Mazurca albastră”).

1870. A murit revoluționarul Eftimie Murgu, jurist și profesor de filosofie, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta.

1883. A murit pictorul francez Edouard Manet, precursor al impresionismului.

1893. S-a născut Joachim von Ribbentrop, ministrul de externe al Germaniei naziste.

1883. S-a născut scriitorul ceh Jaroslav Hašek (Peripețiile bravului soldat Svejk)  (decedat 1923).

1896. Se adoptă Legea învățământului primar și normal–primar (Legea Poni). Prin aceeași reglementare se înființează Casa Școalelor, care va avea în atribuție administrarea fondurilor destinate construirii de edificii școlare și achiziționarea mobilierului aferent.

1908. A murit fizicianul Dimitrie Negreanu.

1933. A murit Anna de Noailles (născută Brâncoveanu), scriitoare franceză.

1937. În Filipine a avut loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbații care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.

1945. Adolf Hitler și Eva Braun se sinucid la Führerbunker după ce au fost căsătoriți o zi. În aceeași zi, Armata Roșie arborează drapelului sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

1948. A fost creată Organizaţia Statelor Americane.

1956. S-a născut regizorul danez Lars von Trier.

1975. Trupele nord-vietnameze ocupă sediile principalelor instituţii din capitala Vietnamului de Sud, în timp ce ultimii puşcaşi marini părăseau, cu un elicopter, ambasada Statelor Unite din Saigon. Căderea Saigonului a marcat sfârşitul războiului dintre Vietnamul de Nord, sprijinit de China şi URSS şi Vietnamul de Sud, sprijinit de SUA.

1979. A murit poetul și publicistul Pantelimon N. Halippa, luptător pentru cauza unirii Basarabiei cu România.

1983. A murit coregraful rus George Balanchine, creatorul Şcolii Americane de Balet.

1993. Jucătoarea iugoslavă de tenis de câmp, Monica Seles, nr.1 mondial, este grav rănită de un fervent suporter al lui Steffi Graf.

2001. Dennis Tito, primul turist spațial decolează pe o navetă rusească cu destinația Stația Spațială Internațională.

2006. A murit filosoful, politologul şi jurnalistului Jean-François Revel.

2006. A murit John Kenneth Galbraith, unul dintre cei mai influenţi economişti ai secolului XX. Profesor la Princeton şi Harvard, a fost consilier al preşedintelui John Fitzgerald Kennedy. A influenţat o serie de politicieni, printre care şi actualul premier britanic, Tony Blair.

2011. A murit Ernesto Sabato, scriitor, pictor și fizician argentinian.

2013. Prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Biden le cere americanilor să nu uite atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului

Joe Biden Biden l-a descris constant pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației Președintele Joe Biden i-a rugat pe americani, într-un articol de...

Creștere alarmantă a violenței domestice: lovirea și amenințarea, principalele infracțiuni în 2024

La nivel naţional, au fost emise peste 12.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape 5.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie Numărul faptelor...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă