9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţuri aproape egale la apartamentele noi şi vechi? Nu va mai...

Preţuri aproape egale la apartamentele noi şi vechi? Nu va mai fi mult timp aşa!

Structura preţurilor apartamentelor se va modifica în timp, sub presiunea băncilor, care vor acorda credite ipotecare doar pentru construcţii trainice şi sănătoase. Deja programul Prima casă a început să facă această departajare, în ultima perioadă crescând ponderea apartamentelor noi cumpărate de clienţii băncilor.

Caz concret: proprietarii garsonierelor VECHI, confort 1, din Berceni cer între 27.000 euro şi 44.500 euro, iar dezvoltatorii din zonă vând garsoniere NOI cu preţuri între 27.000 euro şi 42.000 euro. În acest caz, pentru cartierul Berceni, preţurile apartamentelor noi sunt chiar mai mici decât cele ale apartamentelor noi.

La fel se întâmplă şi în cartiere precum Militari şi Drumul Taberei.

Pentru zonele centrale, semicentrale şi de Nord preţurile apartamentelor noi sunt ceva mai mari faţă de cele vechi.

Punând la un loc atât zonele unde apartamentele noi sunt mai ieftine, cât şi cele unde sunt mai scumpe, media preţurilor apartamentelor noi din Bucureşti este de 1.365 euro/mp, în timp ce al apartamentelor vechi de 1.111 euro/mp, potrivit ultimului raport al portalului Imobiliare.ro.

Felul în care achiziţia unui imobil prin credit decide tipul acelui apartament, acelei proprietăţi: băncile sunt extrem de prudente cu privire la categoriile de construcţii care sunt acceptate pentru îndatorare. Acest lucru va duce la distanţarea din ce-în-ce mai mare a preţurilor la imobile vechi (înainte de anii ’80 – ’90), comparativ cu cele aferente proiectelor rezidenţiale realizate după 1989 şi până în prezent„, declară Ruxandra Andrei, director de marketing la Finzoom.

În ceea ce priveşte programul Prima casă, acesta a avut un rol important în stabilirea preţurilor de tranzacţionare, fiind încă scăzută puterea de cumpărare a clienţilor care beneficiază de garanţii de stat.

 „Aşa cum arată şi evoluţia creditului mediu în cadrul Prima Casa de la un an la altul (de la 41.574 euro la 38.709 euro) clienţii au învăţat să refuze achiziţia de imobile la preţuri absurde precum  cele practicate în perioada 2006-2008. Pentru achiziţia de credite oamenii au nevoie de puterea de cumpărare aferentă rambursării acestora. Puterea de cumpărare poate fi redresată doar prin crearea de slujbe stabile, ceea ce presupune companii stabile care ies din modulul de conservare -supravietuire a ultimilor trei ani şi reîncep să se dezvolte, să crească, să îşi consolideze poziţiile în piaţă”, adaugă directorul companiei care se ocupă cu brokeraj financiar.

Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă