5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCele mai bune orașe unde să studiezi. Clasamentul QS World University Rankings...

Cele mai bune orașe unde să studiezi. Clasamentul QS World University Rankings situează Montreal pe primul loc în preferințele studenților. Unde se află România

România nu reprezintă o atracție nici din punct de vedere al calității studiilor, dar nici din perspectiva vieții din orașele universitare. 

Nu este importantă doar calitatea profesorilor, a disciplinelor de studiu sau a nivelului de cunoștințe dobândite la finalul facultății sau masteratului. Extrem de importantă pentru tineri este calitatea vieții din localitățile unde aleg să studieze. De aceea, anual, apar așa-numitele clasamente ale orașelor preferate de studenți pentru a studia. În acest sens, cotidianul britanic The Guardian citează clasamentul experților de la QS World University Rankings, unul dintre cele mai cunoscute topuri internaţionale privind calitatea instituţiilor de învăţământ superior.

Orașul canadian Montreal este preferatul studenților, chiar dacă nu se bucură, nici pe departe, de prestigiul unor centre universitare precum cele din SUA, Europa sau chiar Asia. Studenții l-au preferat pentru viața de noapte, dar și pentru anturajul extrem de prietenesc al metropolei. La toate acestea se adaugă un cost al vieții scăzut comparativ, să spunem, cu Londra sau Tokio.

 Al doilea cel mai iubit centru universitar al lumii este Paris. Anul 2017 este primul în care capitala Franței nu se află pe prima poziție, din 2012 încoace. Orașul a căzut în top deoarece a devenit tot mai costisitor și nici nu mai este dorit în urma atentatelor teroriste. Universitățile din Paris rămân extrem de apreciate pentru angajatorii locali și cei străini.

Capitala europeană a hipsterilor

În pofida Brexit-ului, Londra este al treilea cel mai râvnit oraș în care să studiezi. În capitala Marii Britanii, un procent uriaș (41%) îl reprezintă studenții străini. În pofida unor chirii exorbitante și a costului vieții extrem de ridicat, Londra a urcat anul acesta două poziții. Seul continuă strategia de atragere a studenților străini, chiar dacă acum doar 7% vin din afara granițelor. 86% din absolvenți aleg să rămână în oraș, cel mai mare procent din acest clasament.

Taxele universitare în creștere, dar și costul vieții au determinat studenții să trimită Melbourne doar pe poziția a cincea. Cu toate acestea, orașul australian rămâne o atracție: 220.000 de studenți sunt înregistrați, adică 5% din totalul populației.

Berlin este orașul spre care duc toate drumurile tinerilor hipsteri din lumea întreagă. 16% din studenții berlinezi vin din afara granițelor, un procent ce se așteaptă să crească. Faptul că universitățile publice din oraș sunt gratuite, iar costul vieții este la un nivel acceptabil fac din Berlin orașul pe care și-l permit cei mai mulți studenți.

Studii excelente, oraș industrial

Tokyo, metropola japoneză cu 38 milioane de locuitori, este prohibitivă din cauza prețurilor uriașe în toate domeniile. De aceea mulți preferă să studieze în Hong Kong sau Singapore. Extravaganța vieții din metropolă, mâncarea și divertismentul poziționează Tokyo pe locul 7.

Massachusetts Institute of Technology și Harvard nu se află chiar în Boston, dar sunt incluse în aria acestui oraș american. Cele două universități sunt printre primele trei ale lumii, fapt ce trimite Bostonul în topul primelor zece orașe cele mai căutate de către studenți. Orașul în sine este departe de a fi o atracție.

München este al doilea oraș german pe care ți-l permiți ca student, după Berlin. Acest fapt l-a clasat pe poziția a noua printre cele mai dezirabile orașe de studiu.

Vancouver se află în probabil cea mai frumoasă regiune dintre toate cele sus-menționate. Se află abia pe poziția a zecea deoarece puțini studenți rămân aici după absolvire. Procentul este de numai 44%, cel mai mic din clasament. 

Unde e România

Patru universităţi din România – „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea Bucureşti – s-au clasat în anul 2016 în QS World University Rankings. Ele se află după poziția 700. Pe primul loc în clasament este Massachusetts Institute of Technology (MIT), urmată de Stanford, Harvard, Cambridge, California Institute of Technology, Oxford, University College London, Swiss Federal Institute of Technology, Imperial College London şi University of Chicago. Clasamentul QS World University Rankings este realizat pe baza mai multor indicatori-cheie – cercetarea ştiinţifică, calitatea predării, angajabilitatea absolvenţilor şi gradul de internaţionalizare – şi este alcătuit de QS Intelligence Unit împreună cu un grup de profesori şi cercetători recunoscuţi mondial.

Universitatea „Babeş-Bolyai“ este prima din România în următoarele domenii: arheologie, istorie, teologie, psihologie, știinţe ale pământului, studii politice internaţionale.

Genial și bine pregătit financiar

Alegerea unei universități depinde de nivelul de pregătire al studentului, dar – adesea – și de capacitatea sa financiară. „România liberă“ a realizat anul trecut o analiză a costurilor pentru studenți. În cazul universităților americane, taxele sunt de ordinul zecilor de mii de dolari. La Massachusetts Institute of Technology (cea mai bună universitate a lumii, potrivit QS World University Rankings), taxa anuală este în jur de 50.000 de dolari. La Harvard, unde au studiat doi dintre președinții SUA, dar și numeroși membri ai Congresului american, taxa este de 57.000 de dolari. Rata de admitere a studenților este de 5%. La Stanford, unde învață peste 10.000 de studenți, taxa anuală minimă este de 42.000 de dolari. Peste 30 de miliardari în dolari au învățat aici de-a lungul timpului. La California Institute of Technology, care numără 32 de laureați ai premiului Nobel printre absolvenți, taxa anuală de școlarizare este de aproximativ 58.000 de dolari.

Patru universități din Anglia sunt în primele zece ale lumii. La Oxford, unde studiază câteva zeci de români, taxa anuală este de 12.000 de lire.

La University College London, ca și la Imperial College London, taxa este de 9.000 de lire indiferent de modulul la care studiezi.

În Franța taxele sunt mai mici, dar sistemul rămâne foarte riguros: trebuie să fii admis la așa-numitele Classes Préparatoires, care sunt echivalentul primilor doi ani de facultate din România. După acești doi ani, cei mai buni intră la așa-numitele Grandes Écoles – dintre care cele mai importante sunt École Normale Supérieure, École Polytechnique, École Centrale de Paris. Valoarea taxelor universitare poate fi, însă, acoperită din primii ani de după absolvire.

În toate cazurile de mai sus, pentru elevii geniali există posibilitatea primirii unei burse complete, care acoperă studiile și cazarea în campus. Procentul acestora este de sub 1%.   

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă