21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul Economiei: O companie chineză vrea să se implice "ferm" în construcţia...

Ministerul Economiei: O companie chineză vrea să se implice „ferm” în construcţia centralei Tarniţa

Compania China Gezhouba Group International Engineering, cu activităţi în infrastructura de transport, energie şi turism, vrea să se implice „ferm” în proiectul de peste un miliard de euro al construcţiei hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, informează Mediafax.

„Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit azi (joi – n.r.) la Beijing cu o delegaţie a companiei China Gezhouba Group International Engineering, condusă de preşedintele executiv, Ren Jianguo. În cadrul discuţiilor, Jianguo a exprimat decizia fermă a companiei de a se implica în realizarea Tarniţa”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ariton derulează o vizită de trei zile în China în cadrul căreia are întâlniri cu conducerile mai multor companii energetice şi de inginerie chineze în vederea atragerii acestota în proiecte de investiţii în România.

Ministrul Ariton a invitat compania chineză să participe şi la realizarea altor proiecte de infrastructură în România.

China Gezhouba Group International Engineering a fost principalul contractor al celei mai mari hidrocentrale din lume, denumită Trei defilee. Hidrocentrala este amplasată în China şi are o putere instalată de peste 20.000 MW, peste întreaga capacitate a sectorului energetic românesc.

De asemenea, compania chineză a realizat sau a participat la construcţia a peste 100 de hidrocentrale precum şi la peste 300 de lucrări de autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate sau locuinţe.

Hidrocentrala de la Tarniţa ar urma să fie pusă în funcţiune în 2019, după o investiţie estimată la 1,028 miliarde euro, şi va fi realizată de o societate mixtă în care compania de stat Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni. Procesul de atragere a investitorilor va fi derulat în perioada iunie 2011 – ianuarie 2012, iar societatea de proiect va fi constituită în februarie 2012.

În luna mai un director din Hidroelectrica afirma că autorităţile au avut discuţii cu 150 investitori potenţiali interesaţi de proiect, dintre care în lista scurtă se regăsesc peste 10 companii, inclusiv din China.

Cele mai citite

Neamț: Un bărbat a murit în incendiul pe care chiar el l-a provocat

Tragedie în Neamț. Un bărbat a murit într-un incendiu pe care chiar el l-a provocat, pe un teren din comuna Dragomireşti, transmite B1Tv. Tragedia a...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă