Mai mult de jumătate din fondurile repartizate de Guvern pentru plata datoriilor şi acoperirea cheltuielilor curente şi de capital au fost direcţionate către primăriile conduse de PDL, unităţile administrative conduse de partidele din opoziţie primind cu până la de patru ori mai puţin din alocări.
Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că a transferat 66,5 milioane lei către un număr total de 300 primării cu situaţii financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum şi cheltuielile curente şi de capital.
Lista primăriilor indică însă un număr total de 1.035 unităţi beneficiare, dintre care pentru aproximativ 550 primării conduse de PDL au fost acordate mai mult de jumătate din fondurile totale, respectiv peste 36,5 milioane lei, conform calculelor Mediafax.
Pentru PSD au fost incluse pe listă puţin peste 170 primării (care au primit cumulat aproximativ 11,5 milioane lei), în timp ce pentru PNL au fost acceptate puţin peste 135 primării (cu un total de circa 7,6 milioane lei).
UDMR a primit aproximativ 5,5 milioane lei pentru aproximativ 100 primării.
Cele mai multe fonduri destinate primăriilor PDL au fost alocate în judeţele Neamţ, Suceava, Cluj, Dâmboviţa, Timiş, Prahova, Bacău, iar cele mai puţine în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Satu Mare, Vrancea.
Primăria din Piatra-Neamţ, condusă de Gheorghe Ştefan (PDL), cea din Călăraşi, condusă de liderul filialei locale a UNPR, şi din Huedin, condusă de Mircea Moroşan (PDL), au primit cele mai multe fonduri raportat la totalul primăriilor.
La nivelul Capitalei, cele mai multe fonduri au fost alocate primăriei sectorului 2 (UNPR, 400.000 lei), urmată de primăria sectorului 5 (PSD, 350.000 lei), primăria sectorului 3 (PDL, 300.000 lei) şi primăria sectorului 6 (PDL, 100.000 lei).
Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.
În urmă cu două săptămâni, premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, să pregătească o hotărâre de guvern prin care primăriile şi administraţiile locale cu „probleme” de funcţionare şi datorii să fie sprijinite de Executiv pentru continuarea activităţii.
Ministrul a declarat ulterior, preluat de presa centrală, că există numeroase primării care au acumulat datorii şi au intrat în incapacitate de plată, precizând că majoritatea sunt din zona PDL. El a arătat în acelaşi timp că, în perioada 2007-2008, când PDL se afla în opoziţie, toţi banii au fost direcţionaţi către primării PSD şi PNL.
Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern atât în 2010, cât şi pe parcursul anului 2009, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.
Un studiu prezentat în luna iunie anul trecut de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL.
De aproape fiecare dată însă, Guvernul a susţinut că fondurile nu au fost alocate pe criterii politice, ci în funcţie de stadiul investiţiilor în derulare.