7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialOficial european: CEDO riscă să se sufoce cu plângeri din România şi...

Oficial european: CEDO riscă să se sufoce cu plângeri din România şi Ucraina

Curtea de la Strasbourg riscă să se sufoce cu procese având ca obiect restituiri de proprietăţi, trei pătrimi din cele 50.000 de cauze înregistrate anual vin din România, Ucraina şi Rusia, a declarat astăzi un oficial european, relatează Mediafax. 

Profesorul Paul Mahoney, preşedintele Funcţiei Publice a Uniunii Europene şi fost grefier al CEDO, a arătat că aproximativ 30-40.000 cazuri din cele 50.000 cereri înregistrate anual provin din Rusia, Ucraina şi România.

Acest lucru se datorează sistemului legislativ din aceste ţări, „care nu este implementat cum trebuie”, a punctat Mahoney.

„Statul român era obligat să introducă în legislaţie o normă pentru reglementarea restituirii proprietăţilor şi trebuia să ofere un mecanism simplu şi eficient”, a spus oficialul european, prezent la conferinţa de lansare a Institutului pentru Drepturile Omului.

Profesorul Paul Mahoney a mai spus că CEDO nu garantează oferirea unor despăgubiri integrale.

„Articolul 1 al Convenţiei Europene nu garantează dreptul al compensaţii integrale în toate cazurile”, a mai spus preşedintele Tribunalului Funcţiei Publice a UE.

România a fost condamnată de CEDO anul trecut la plata a 7,4 milioane de euro, după ce în 2009 şi 2008 statul român a fost condamnat de Curtea de la Strasbourg la plata a câte 12 milioane de euro, conform unei statistici prezentate de senatorul PSD Titus Corlăţean.

În 2008, România a fost ţara care a plătit cele mai mari despăgubiri în urma condamnărilor CEDO, înaintea Iltaliei, care a plătit peste 9 milioane de euro, înaintea Greciei, cu 8,8 milioane de euro, şi a Federaţiei Ruse, cu 3,7 milioane de euro, potrivit datelor statistice oferite de senatorul PSD.

România se află pe locul trei în topul ţărilor cu plângeri la CEDO pentru restituirea proprietăţilor, după Rusia şi Turcia, cu nouă la sută din totalul plângerilor înregistrate, potrivit lui Titus Corlăţean. El a declarat că la nivelul anului 2009 existau 9.812 de plângeri depuse la CEDO împotriva statului român, iar la jumătatea anului 2010 cifra a urcat la 11.150.

Cele mai citite

Incendiu în Alba. Două persoane s-au ales cu arsuri la față

În localitatea Oarda de Jos, care face parte din municipiul Alba Iulia, două persoane au suferit arsuri minore la nivelul feței în urma unui...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă