12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPlumb: Am promisiunea guvernului spaniol că se va discuta renunţarea la restricţiile...

Plumb: Am promisiunea guvernului spaniol că se va discuta renunţarea la restricţiile pentru români

Eurodeputata PSD Rovana Plumb a avut joi la Madrid o întrevedere cu Ministrul spaniol al Muncii şi al Imigraţiei, Valeriano Gómez Sánchez, obţinând promisiunea că autorităţile spaniole vor reevalua, înainte de finalul anului, procedura de acordare de drept de muncă pentru românii din Spania, relatează NewsIn.

Potrivit unui comunicat de presă remis NewsIn, delegaţia PSD condusă de Rovana Plumb a obţinut, „în premieră, instituirea unei căi de comunicare directă între asociaţiile de români din Spania şi ministerul Muncii spaniol”. „În acest fel, orice asociaţie de români va putea comunica direct cu ministerul Muncii, în urma înscrierii în acest mecanism de dialog, printr-o simplă cerere adresată secretarului de stat privind Imigraţia”, informează PSD.

„Am atras atenţ ia guvernului spaniol că restricţiile impuse românilor sunt discriminatorii şi populiste, că situaţia în care se află aceştia acum este foarte gravă şi ea trebuie îndreptată cât mai rapid. Restricţiile trebuie ridicate, pentru că sunt incorecte şi nejustificate. Din evaluările noastre, victimele măsurii sunt 370.000 de români, aflaţi în Spania la momentul adoptării acelei decizii fără să-şi fi găsit încă un loc de muncă, iar guvernul spaniol are o răspundere faţă de aceşti oameni”, consideră Rovana Plumb.

„La fel de responsabil pentru situaţia lor disperată este şi guvernul Boc, pentru pasivitatea şi indolenţa manifestate faţă de românii plecaţi în Spania. Problema trebuia tratată mult mai serios de către guvern în toţi aceşti ani. Din 2007 încoace au intrat în Spania circa 600.000 de români; în 2007 erau 235.000, iar la începutul acestui an ajunseseră la 861.000, şi totuşi guvernul nu a dialogat deloc cu Spania pe această temă. Nici înainte, nici după apariţia acestor restricţii”, susţine eurodeputata, membră în Comisia de Muncă din PE.

Delegaţia PSD şi-a manifestat aprecierea faţă de deschiderea autorităţilor spaniole şi regretul că guvernul României „nu a încercat să schimbe decizia Madridului, pentru că, în mod sigur, se putea obţine mai mult şi mai devreme, în beneficiul românilor care muncesc sau doresc să muncească în Spania”.

Delegatia PSD a fost formată din Rovana Plumb, Cristian Rizea şi Geanina Boicu s-a întâlnit cu Valeriano Gómez Sánchez, Ministrul Muncii şi al Imigraţiei, Anna Terrón i Cusí, secretar de stat privind imigraţia, Antonio González, şef de cabinet la Ministerul Muncii şi al Imigraţ iei, Gemma Pinyol Jiménez, secretar general al Ministerului.

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, i-a criticat, în urmă cu câteva săptămâni, pe social-democraţi că nu întreprind niciun demers pentru susţinerea cauzei românilor din Spania faţă de un guvern din aceeaşi familie politică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă